Rating-ul, sau calificativ cum mai este denumit in Romana, este de fapt o evaluare a „sanatatii financiare” a unei entitati. Orice entiate poate avea un rating, de la companii pana la tari. Rating-urile sunt notate in general cu combinatii de litere, cele mai bune fiind A, cele mai slabe fiind C sau D. Rating-ul maxim este AAA, iar cel mai mic este D sau C. Cu cat rating-ul este mai bun cu atat sansa de faliment este mai mica. Cu alte cuvinte, un emitent cu un rating AAA (maxim) are o sansa extrem de mica sa intre in faliment iar un emitent cu calificativul C este aproape ca si falimentar.
Rating-urile sunt acordate de companii de rating. Acestea sunt firme specializate in analiza financiara care evalueaza periodic tari si companii pentru a acorda aceste calificative. in lume exista mai multe agentii de rating, insa in realitate conteaza doar 3: Moody’s Standard & Poors si Fitch. Primele doua sunt companii Americane, ultima fiind britanica.
Rating-urile sunt folosite in principal de banci si fonduri de investitii pentru a evalua riscurile investitiilor facute.
Mai multe informatii aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_rating