Lectura – 7 beneficii pentru starea ta de bine

A17. Libraria Ortodoxia@onlines.ro@minei 1Îți vine sau nu să crezi, dar lectura joacă un rol important în viața ta. Sigur, românii nu sunt recunoscuți ca fiind cei mai înflăcărați cititori de pe pământ, dar dacă ar cunoaște toate beneficiile aduse de cele 10 -15 minute de citit zilnic, cu siguranță lucrurile s-ar putea schimba.

Mulți spun că nu au timp, alții susțin că nu au găsit ceva potrivit pentru ei, dar în realitate există atât de multe cărți încât e imposibil să nu găsești ceea ce ți se potrivește. Sunt oameni pasionați de literatura clasică, oameni care iubesc romanele de dragoste, oameni care citesc cărți bisericești, precum minei. Mai sunt și cei pasionați de tot ce înseamnă dezvoltare personală sau cei care consideră cărțile de business un real izvor de informații. Există atât de multe posibilități și tot atât de multe beneficii. Iată care sunt cele mai importante:

Cititul reduce stresul și combate depresia

Stresul face parte din viața noastră, iar depresia a devenit boala omului modern. Dacă task-urile de la serviciu devin copleșitoare sau mediul de lucru nu e neapărat unul care să-ți priască, asigură-te că atunci când ajungi acasă, îți faci timp pentru câteva pagini de lectură. În acest fel, vei putea reduce tensiunea acumulată și te vei bucura de locul în care te afli – de casa ta. De cele mai multe ori, în astfel de situații sunt recomandate romanele reconfortante. De altfel, lectura poate contribui enorm și în lupta cu depresia. Specialiștii recomandă în acest sens cărțile de dezvoltare personală.

Citeste si:  Bascheti in tendinte pentru sezonul toamna – iarna 2017-2018

Cititul dezvoltă empatia

Un alt avantaj oferit de lectură este dezvoltarea empatiei. Știai că oamenii care citesc adesea cărți de ficțiune reușesc mult mai ușor să se pună în pielea personajelor? Nu o spunem noi, ci specialiștii care au efectuat diferite studii de-a lungul timpului. Vrei să îi înțelegi mult mai bine pe cei din jurul tău? Atunci asigură-te că citești de fiecare dată când ai ocazia.

Cititul îmbunătățește memoria

Un alt mare beneficiu adus de lectură este îmbunătățirea memoriei. Indiferent de vârsta pe care o ai, cartea pe care o ții în mână va contribui enorm la stimularea capacității de memorare. Cum? Prin simplul fapt că va trebui să reții numele personajelor, istoria lor și diferite alte aspecte.

A17. Libraria Ortodoxia@onlines.ro@minei 2

Cititul face somnul mai confortabil

Multe persoane spun că se confruntă adesea cu imposibilitatea de a adormi. În esență, această problemă pornește tot de la stres. Dacă și tu ești în această situație, atunci ar trebui să-ți stabilești un program fix de lectură, în pat, chiar înainte să adormi. Citește o carte clasică și folosește o lumină difuză. Dacă alegi să citești pe laptop sau tabletă, creierul tău va considera că nu vrei să adormi și că mai ai nevoie de ceva energie. În general lumina televizorului sau a gadgeturilor ne induce în eroare din acest punct de vedere. În schimb, dacă citești câteva pagini și îți faci un obicei din asta, vei observa că problemele cu somnul vor dispărea treptat.

Citeste si:  Descopera rasele de caini usor de ingrijit

Cititul îmbunătățește capacitatea de concentrare

Un alt aspect la care contribuie lectura este capacitatea noastră de concentrare – un ideal în societatea modernă. Suntem mai tot timpul pe grabă, trebuie să rezolvăm o mulțime de situații și, de cele mai multe ori, task-urile de la birou vin în valuri. Persoanele care citesc mult vor reuși întotdeauna să țină pasul cu ritmul alert al societății.

Cititul stimulează creativitatea și imaginația

Știai că lectura stimulează creativitatea și imaginația? Gândește-te că atunci când citim, în mintea noastră se derulează anumite imagini închipuite de acțiunea poveștii. Acesta ese și motivul pentru care este recomandat ca cei mici să citească foarte mult.

Cititul dezvoltă gândirea analitică

Lectura dezvoltă gândirea analitică, indiferent de vârstă. Acest lucru este posibil datorită faptului că atunci când citim încercăm să analizăm deciziile personajelor, ne punem întrebări și, uneori, chiar ne imaginăm cum ar fi arătat deznodământul dacă eroul sau eroii ar fi luat cu totul și cu totul alte decizii.

Așadar, lectura poate avea un impact serios asupra vieții tale și nu trebuie să îi dedici ore în șir în fiecare zi. E suficient să citești câteva minute înainte de somn și vei descoperi cât de mult va contribui la starea ta de bine.