Ai experimentat dureri de cap sau iti intepenea adesea zona din spate a gatului. Ai fost la medic si ti s-a pus diagnosticul de hernie cervicala? Bun, insa acum te intrebi ce este aceasta, ce alte simptome pot sa apara si ce tratamente exista. Iti vom raspunde la aceste intrebari, astfel incat sa ai cat mai multe informatii despre aceasta problema.
Ce este hernia cervicala?
Coloana noastra este formata din vertebre. Intre vertebrele gatului se afla discuri cervicale. Discul cervical serveste pentru a amortiza greutatea capului, permitand in acelasi timp vertebrelor sa se miste. Cand o bucata de disc scapa printr-o ruptura in ligamentele de izolare numite inel, aceasta se numeste hernie de disc cervicala. Herniile apar in canalul spinal si pot comprima nervii spinali sau chiar maduva spinarii.
Cauzele herniei cervicale?
Cel mai adesea, pacientii nu isi amintesc sa fi experimentat un eveniment specific sau ceva anume care le-a cauzat hernia de disc. Durerea, pare sa inceapa fara niciun motiv aparent. Ocazional, cauza este un accident auto, un accident de munca sau un accident cauzat de sport. Structura de izolare a discului, inelul, devine subtire incepand cu varsta de 30 – 40 de ani. Acest lucru duce la umflarea si hernierea discului. Inelul poate fi, de asemenea, rupt dintr-o leziune. Cand inelul se rupe, materialul discului nu mai este continut si poate extruda sau hernia afara din inel si poate intra in canalul spinal.
Semne si simptome hernie cervicala
Cel mai frecvent simptom al herniei de disc cervicale este durerea care radiaza in zona umarului si in brat, prin antebrat si adesea in mana. Zona durerii simtite pe brat depinde de discul care este herniat in zona cervicala. O hernie de disc poate provoca, de asemenea, dureri numai pe umar si nu pe brat. Sau poate provoca durere numai in anumite degete. Amorteala bratului sau a mainii este si ea comuna. Slabiciunea in grupurile musculare asociate cu nervul nu este nici ea neobisnuita. Un disc cervical herniat poate provoca, de asemenea, dureri in jurul omoplatului sau scapulei. Durerile de cap si durerile de gat sunt, de asemenea, frecvente. Daca hernia de disc este suficient de mare pentru a comprima maduva spinarii, se pot dezvolta amorteli, furnicaturi sau slabiciune la nivelul picioarelor.
Alte semne si simptome comune ale unei hernii de disc cervicale includ:
Dureri in zona gatului. Aceasta durere se simte de obicei spre partea din spate sau partea laterala a gatului. Poate varia de la o durere usoara care se simte oarecum difuz pana la o durere ascutita sau insuportabila.
Simptomele se agraveaza cu pozitii sau activitati specifice ale capului. Durerea unei tinde sa se activeze si sa se agraveze in timpul activitatilor, cum ar fi in timpul practicarii unui sport sau ridicarii unei greutati. Anumite pozitii ale capului, cum ar fi rasucirea intr-o parte sau inclinarea capului inainte, pot, de asemenea, agrava durerea.
Rigiditatea gatului. Durerea si inflamatia de la o hernie de disc cervicala pot restrictiona anumite miscari ale gatului si pot reduce gama de miscari.
Acestea sunt cele mai cunoscute simptome al herniei cervicale. Daca experimentezi macar una din acestea, este cazul sa mergi la medic. Nu lasa sa se agraveze situatia pentru ca asta iti va afecta intreaga activitate normala, de zi cu zi.
Optiuni de tratament nonoperator
Majoritatea herniilor de disc cervical care provoaca radiatii ale durerii bratului se vor imbunatati in primele sase pana la opt saptamani dupa aparitia simptomelor. Majoritatea pacientilor care sufera de dureri de brat vor observa ca durerea se reduce incet in aceasta perioada de doua luni, iar amorteala si slabiciunea se pot diminua, de asemenea. Abordarea initiala a tratamentului ar trebui sa includa medicamente antiinflamatoare. Terapia fizica, inclusiv elogatia, masajul, kinetoterapia pot juca un rol important si pot ameliora sau chiar rezolva definitiv durerile. In unele cazuri, injectiile epidurale cu steroizi (infiltratii) pot fi adecvate. Este foarte important ca pacientii cu hernie de disc cervicala sa nu aiba manipulare pasiva a coloanei cervicale, cum ar fi tratamente chiropractice. O astfel de miscare fortata pe coloana cervicala poate determina hernierea mai multor discuri, agravand durerea bratului, amorteala, slabiciunea, cu rezultate potential catastrofale. O astfel de manipulare a gatului trebuie evitata complet. Cele mai bune tratamente noninvazive sau minim invazive iti sunt oferite de Bio Ortoclinic.
Interventie chirurgicala
Daca durerea, amorteala, furnicaturile sau slabiciunea persista dupa sase pana la opt saptamani, poate fi indicat a vi se efectueze o interventie chirurgicala. Chirurgia este, de asemenea, indicata daca exista o slabiciune profunda, daca exista amorteala sau slabiciune progresiva sau daca se dezvolta simptome la nivelul picioarelor. Daca niciun simptom dintre acestea nu este prezent, decizia de a continua interventia chirurgicala se ia pe baza dorintei pacientilor de a obtine ameliorarea durerii radiante a bratului, desi indicata este terapia neinvaziva. Oricum, interventia chirurgicala pentru o hernie de disc cervicala nu este recomandata pacientilor care au doar dureri in zona gatului.
Perspectiva pe termen lung pentru pacientii care au suferit de hernie cervicala este excelenta. Pacientii sunt capabili sa reia activitatea completa, in unele cazuri, inclusiv sporturile de contact complete. Dupa interventiile chirurgicale, in schimb, mai ales pentru pacientii carora li s-au indepartat mai multe hernii de disc, ar trebui evitate sporturile de coliziune, cum ar fi fotbalul. In schimb, dupa interventii minim invazive sau noninvazive, reluarea activitatilor, in majoritatea cazurilor, va fi posibila cat mai repede. Asa ca, nu mai astepta ca durerile sa se agraveze si sa nu te mai poti misca deloc. Apeleaza chiar acum la specialistii de la Bio Ortoclinic si vezi ce tratament ti se potriveste cel mai bine. Vei fi multumit!