Rezumat:
Numarul persoanelor cu deficiente de auz este unul destul de mare in Romania. Din fericire, datorita aparatelor auditive din ce in ce mai performante si a preturilor din ce in ce mai mici, oricine poate sa isi rezolve problema destul de usor.
Totusi, nu este suficienta achizitia unui aparat auditiv. Acest dispozitiv inseamna schimbarea intregului mod de viata, asadar, fiecare persoana care are o astfel de problema trebuie sa treaca printr-o perioada de familiarizare si trebuie sa respecte anumite reguli.
Familiarizarea cu aparatul auditiv
Oricat de performant ar fi un astfel de aparat, nu va reusi niciodata sa inlocuiasca in totalitate auzul natural. Din acest motiv, este necesara o perioada de familiarizare cu produsul si cu functiile pe care le are acesta. Un aparat performant, cum sunt cele de pe www.comenzi.ro, permite adaptarea in functie de mediul si de discutiile in care se afla persoana care il poarta.
Cei care sunt la inceput, atunci cand vine vorba despre folosirea acestui tip de aparatura medicala, vor intampina anumite probleme, cum ar fi un zgomot iritant si deranjant, deoarece creierul trebuie sa se obisnuiasca cu zgomotul de fond si cu fiecare detaliu sonor. Din acest motiv, este nevoie chiar si de cateva saptamani pana ce creierul sa se obisnuiasca.
In aceste saptamani este indicat sa se respecte o serie de reguli:
- Sa se poarte discutii cat mai productive cu medicul ORL-ist. Acesta poate sa raspunda intrebarilor si nelamuririlor;
- Sa se poarte cat mai des aparatul, deoarece in felul acesta se obtine mult mai rapid o obisnuinta;
- Sa se mentina un zgomot redus la activitatile zilnice, normale.
- Sa se urmareasca fiecare detaliu vizual, cum ar fi miscarea buzelor celor cu care se comunica sau diversele tipuri de miscare din jur. In felul acesta, creierul va putea sa faca legatura intre sunete si imagini.
Ingrijirea aparatului auditiv
Desi nu este dificila, ingrijirea poate sa puna destul de multe probleme celor care poarta aparate auditive. Trebuie sa fie respectate cateva reguli de baza:
- Curatarea zilnica. Zilnic, aparatul trebuie sa fie sters cu o laveta uscata. In magazinele de specialitate pot fi gasite solutii speciale, care mentin aparatul curat pe timp de noapte.
- Evitarea umiditatii. Aparatul auditiv nu poate sa fie purtat in dus, in piscina sau atunci cand ploua. Din pacate, acesta este un aspect mai putin placut, insa aproape toate aparatele vin la pachet cu un saculet impermeabil care le protejeaza.
- Evitarea caldurii, a murdariilor sau a diverselor substante precum sprayurile sau cosmeticele. Un aparat bine ingrijit trebuie sa stea departe de cat mai multi factori externi care ar putea sa ii dauneze.
Cei care poarta aparate auditive trebuie, asadar, sa aiba mereu grija la modul in care sunt folosite acestea. Privind partea buna, acest lucru ii poate face mult mai responsabili. Pe langa asta, este si avantajul major de a capata un simt pierdut, care merita orice efort si orice risc.