Cum se desfasoara sarcina pe luni

1-tabel-sarcina-resize-4617-bSarcina reprezinta o calatorie de aproximativ 40 de saptamani, dar eu voi incerca sa explic, pe scurt, sarcina pe luni. Acesta este un proces in care multe persoane trec printr-o schimbare radicala a vietii si, totodata, printr-un proces de maturizare, dar care reprezinta, totusi, un mod de a da viata, inegalat de nici un alt eveniment.

Sarcina in Luna 1

De fapt, in prima luna de sarcina, nu esti, in mod tehnic, insarcinata. Aceasta este perioada in care ovulul se implanteaza in uter si, dupa aceasta, corpul iti va transmite semnalele in care iti „spune” ca esti insarcinata”. In aceasta perioada, „fatul” este numit „blastocist” si masoara intre 1 si 2 mm.

Sarcina in Luna 2

Aceasta luna este una cruciala, deoarece, acum, blastocistul se transforma in embrion. Tot la inceputul acestei luni, odata cu aceasta transformare, se dezvolta primul organ al fatului: inima. Totodata, la sfarsitul ei, incep sa se dezvolte alte organe, cum ar fi ficatul, pancreasul, plamanii si stomacul. Mai mult decat atat, vor putea fi vizibile membrele inferioare si superioare ale fatului, iar acesta va avea o lungime de aproximativ 8 – 11 mm.

Sarcina in Luna 3

In aceasta perioada, fatul va incepe sa se miste, pentru prima data. El este capabil sa faca acest lucru, deoarece oasele incepe sa se intareasca, permitandu-i, astfel, posibilitatea de a se misca. Mai mult decat atat, organele genitale incep, si ele, sa se dezvolte, fiind, prin urmare, posibila detectarea sexului. In plus, pe la sfarsitul lunii, vei putea sa auzi bataile inimii copilului, cu ajutorul unui dispozitiv special. In aceasta perioada, fatul va avea aproximativ 14 grame si 9 – 12 cm lungime.

Citeste si:  Tulburarile de atentie, ADHD

Sarcina in Luna 4

Organele copilului sunt indeajuns de dezvoltate incat pot sa produca propria insulina. Mai mult decat atat, placenta a inceput sa produca majoritatea hormonilor de care fatul are nevoie. Acesta are aproximativ 85 de grame si 15 – 17 cm.

Sarcina in Luna 5

Precum in cea de-a 4-a luna de sarcina, nici un organ nu se dezvolta. Totusi, amprentele si gingiile copilului se dezvolta, in acest stadiu. In plus, este posibil ca, din aceasta luna, sa poti simti miscarile pe care copilul le face. Acesta are o greutate de aproximativ 280 de grame si 23 – 27 cm.

Sarcina in Luna 6

In aceasta luna, se dezvolta sprancenele si depoziteaza grasimi, pentru a isi putea reglementa caldura din interiorul pantecului. Totodata, acesta se misca pentru a putea „invata” sa respire. Fatul va avea, in cea de-a 6-a luna de sarcina, aproximativ 600 de grame si 28 – 32 de cm lungime.

Sarcina in Luna 7

La inceputul acestei luni, copilul incepe sa isi dezvolte vederea, putand, spre sfarsitul ei, sa detecteze lumina. Daca este un baiat, testiculele acestuia vor incepe sa coboare. Incepand cu luna a 7-a de sarcina, aceasta va deveni din ce in ce mai dificila, deoarece copilul continua sa creasca, nemaiavand indeajuns de mult loc in pantecul mamei. Acesta are o greutate de aproximativ un kilogram si o lungime de 33 – 37 cm.

Citeste si:  Vitamina C

Sarcina in Luna 8

Copilul tau incepe sa fie pregatit de nastere. In acest punct, aproape toti hormonii sunt eliberati de catre corpul lui, iar celulele rosii sunt produse, in totalitate, de catre maduva osoasa. Acum, irisul incepe sa se contracte si dilate mai intens, ca raspuns la lumina. Mai mult decat atat, incepe sa clipeasca si, totodata, unghiile incep sa se dezvolte. De obicei, copiii din cea de-a 8-a luna de sarcina au aproximativ 1.7 kg si o lungime de 38 – 42 de cm.

Sarcina in Luna 9

In acest moment, dupa ce toate organele s-au dezvoltat de ceva timp, plamanii mai au putin de lucru. Ei secreta un agent tensioactiv, care ii vor ajuta sa se mareasca si, implicit, sa respire, odata ce vor ajunge intr-o noua lume. In medie, copiii din cea de-a 9-a luna de sarcina au aproximativ 3.3 kg si o lungime de 48 – 52 de cm.