Accidentele vasculare cerebrale reprezinta a doua cauza de deces din lume, conform OMS.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), accidentele vasculare cerebrale reprezinta a doua cauza de mortalitate in lume. In 2015, numai putin de 6,2 milioane de persoane au decedat in urma unui AVC. Insa cum am putea identifica simptomele acestei boli silentioase?
O boala periculoasa
Conform OMS, 6,2 milioane de persoane au murit in urma unui accident vascular cerebral in anul 2015. AVC-ul este depasit doar de bolile coronariene si ocupa locul doi in sondajul organizatiei cu privire la principalele 10 cauze de deces in intreaga lume.
Conform specialistilor, un AVC reprezinta moartea subita a unor celule ale creierului, din lipsa de oxigen. Acest lucru se produce in momentul in care fluxul sanguin spre creier este pierdut din cauza unor blocaje sau din cauza unei rupturi ale unei artere din creier.
In momentul in care vine vorba despre detectarea unui AVC si obtinerea de ajutor, reactivitatea si rapiditatea sunt cuvintele de ordine. Un tratament administrat imediat poate face diferenta intre viata si moarte, intre o recuperare completa si o invaliditate de lunga durata.
Pentru a identifica simptomele unui accident vascular cerebral, America Stroke Association, ne recomanda sa apelam la o evaluare denumita F.A.S.T, cautand semne la fata (Face), slabiciuni in brate (Arm), dificultati de vorbire (Speech). Daca observi toate aceste semne, este timpul (Time) sa mergi la medic de urgenta. Majoritatea AVC-urilor nu pot fi identificate decat pe baza acestui test.
In momentul in care suni la ambulanta, enumera toate aceste semne observate, este extrem de important. Si alte semne isi mai pot face aparitia, pe langa cele enumerate mai sus: daca persoana este confuza, ii este greu sa vorbeasca sau sa inteleaga ce ii spui atunci si acesta poate fi un semn de AVC.
Cele mai frecvente cazuri de AVC sunt intalnite la adultii de peste 65 de ani.
Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.