Rezumat:
Persoanele diagnosticate cu sindrom de tunel carpian (STC) tind sa raporteze o amplificare a durerii si amortelii in maini, in special in degete, pe timpul noptii si la prima ora a diminetii. Ce se intampla in timpul somnului? Ei bine, se pare ca exista mai multe motive pentru care simptomele STC sunt mai suparatoare pe durata noptii, inclusiv modul in care iti pozitionezi mana si incheietura mainii.
Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este cauzat de leziunea nervului median aflat in tunelul carpian din incheietura mainii. Nervul median incepe din coloana cervicala (gat) si traverseaza bratul superior pana la incheietura mainii. Acest nerv permite muschilor pe care ii inerveaza sa se miste. La nivelul incheieturii mainii, nervul median furnizeaza, de asemenea, senzatii degetului mare, degetului aratator, degetului mijlociu si primei jumatati a degetului inelar.
La inceput, simptomele provocate de STC sunt furnicaturi si amorteli intermitente in primele 4 degete ale mainii afectate. In timp, insa, boala avanseaza, iar pacientul va avea parte de furnicaturi si amorteli constante, precum si dureri intense de mana, slabiciune si chiar atrofie musculara.
Dupa cum am mai spus la inceputul articolului, simptomele sindromului de tunel carpian sunt mai intense pe timpul noptii.
De ce sunt simptomele sindromului de tunel carpian mai suparatoare in timpul somnului?
Atunci cand dormim si avem pozitie culcat, lichidele din corp se redistribuie. Ca urmare, lichidele acumulate pe durata zilei in picioare vor migra spre partea superioara a corpului, inclusiv in maini.
Migrarile de lichide sunt usor de observat pe timp de zi, atunci cand suntem trezi. Probabil ca ti s-a intamplat sa observi seara, inainte de a te pune la culcare, ca picioarele iti sunt mai umflate decat erau atunci cand te-ai trezit dimineata. Ei bine, aceste lichide care s-au adunat in picioare nu vor disparea, pur si simplu, peste noapte. Ele vor migra spre superior, iar peste zi, din cauza gravitatiei, se reintorc in membrele inferioare.
Ca atare, cantitatea de lichid din tunelul carpian creste si ea, iar presiunea asupra nervului median se amplifica. In plus, pozitia indoita a mainilor si incheieturilor mainii, in timpul noptii, intensifica si mai mult presiunea din tunelul carpian, cauzand dureri suparatoare.
Ce trebuie sa faci daca ai simptome de STC care nu te lasa sa dormi?
Daca te confrunti cu simptomele mentionate in randurile de mai sus, trebuie sa te prezinti cat mai curand posibil la un medic specialist in chirurgia mainii. Aceasta boala necesita un tratament eficient si adecvat stadiului in care se afla. Dar inainte de instaurarea tratamentului se practica proceduri specifice in vederea stabilirii unui diagnostic precis.
Daca se afla intr-un stadiu incipient, STC poate fi ameliorat prin odihna incheieturii mainii, purtarea unei orteze, fiziokinetoterapie, medicamente sau injectare de corticosteroizi. In caz mediu sau avansat, este nevoie de interventie chirurgicala pentru decompresia nervului median.
Mai multe detalii despre boala care provoaca cel mai frecvent dureri la mana pe parcursul noptii, poti citi intr-un articol dedicat. Afla aici totul despre sindromul de tunel carpian.