Urmatoarea oprire: Alba Iulia

alba iuliaTara noastra este plina de locuri pe care poate inca nu ati avut timp sa le descoperiti. Fie ca va ganditi la zonele de munte sau la mare, ca vreti sa vizitati cele mai frumoase orase sau ca va orientati catre sate, Romania ascunde frumuseti pe care le puteti explora usor in city break-uri, iar majoritatea dintre ele se afla doar la un bilet de tren distanta!

Una dintre aceste destinatii este Alba Iulia, oras care devine din ce in ce mai atractiv si pentru turistii straini. Recent, aici a ajuns si Ben Southall, britanicul care a castigat concursul pentru „cel mai bun job din lume” – job care a constat in promovarea Marii Bariere de Corali. Ben a inceput sa calatoreasca in intreaga lume, iar in mai a ajuns si la Alba Iulia, ceea ce atrage din nou atentia catre acest oras supranumit si „cealalta capitala”.

Daca v-ati hotarat, asadar, sa va petreceti cateva zile in acest oras, recomandarea ar fi sa incepeti prin a asista la schimbarea garzii. Garda Austriaca de la Poarta III ofera un adevarat spectacol, asa ca asigurati-va un loc printre turisti si participati la aceasta mostra de istorie!

Cetatea Alba Carolina a fost construita in scop de aparare fata de Imperiul Otoman, la inceputul secolului XVIII. Fortareata avea forma de stea, iar intrarea in cetate se facea prin sase porti. Portile au fost supuse unui proces recent de renovare, pentru a-si recapata imaginea de altadata – de fapt, mai multe zone au intrat in renovare, iar acum cetatea este reintrodusa in traseul turistic.

Citeste si:  Ultimele tendinte in moda pentru anul 2020

Continuandu-va plimbarea, puteti alege sa urmati Traseul celor Trei Fortificatii, construite pe aceeasi suprafata, dar in ani diferiti. Veti vedea Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei – inlocuita, in 1714 cu Monetaria Imperiala, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabara Militara, Platforma de Artilerie – aici veti vedea tunuri de epoca, de unde inca se trag salve in fiecare sambata, ca parte a procesului de schimbare a garzii- Nu ratati locurile de belvedere – puncte special amenajate pe zidurile Cetatii, de unde va veti bucura de vederi impresionante.

Alte obiective pe care ar trebui sa le bifati in excursia in Alba Iulia ar mai fi Sala Unirii – in aceasta sala, s-a semnat, la 1918, actul prin care se hotara unirea Transilvaniei cu Romania. Intrarea este libera, iar la iesire, puteti sa scrieti un mesaj in „Cartea de Onoare”. De asemenea, nu uitati sa treceti si pe la Catedrala Orotodoxa. Construita in perioada 1921-1922, catedrala este si locul unde, in 1922, a avut loc incoronarea lui Ferdinand si a Mariei, deveniti astfel Rege si Regina a Romaniei Mari. Anual, pe 15 octombrie se sarbatoreste Ziua incoronarii.

Treceti si pe la Catedrala Romano-Catolica, un simbol al orasului, al carei turn atinge 62 de metri, fiind astfel cea mai inalta cladire din Alba Iulia. Impresionanta in Alba Iulia este si Biblioteca Batthyaneum, un loc cu o imensa incarcatura istorica – veti gasi aici colectii de carti vechi si manuscrise medievale, dar si cu un design parca desprins din filme.

Citeste si:  De ce trebuie să ții cont pentru a alege cea mai bună echipă de construcții pentru acoperiș

Strazile orasului, oamenii, mancarea va vor fermeca in mod sigur, asa ca cel mai important este sa va relaxati si sa va lasati cuceriti de Alba Iulia! Daca alegeti sa calatoriti cu trenul va recomandam sa folositi: mersul trenurilor, aplicatie gratuita care ofera informatii despre mersul trenurilor CFR, Regio, Interregio, pretul biletelor, ora de plecare, distanta de parcurs si multe altele.