Invierea domnului – sarbatoarea de paste

paste, invierea domnului

Biserica Ortodoxa sarbatoreste sfintele sarbatori de Pasti, pe data de 8 Aprilie dupa calendarul Ortodox 2018.

Paştele ortodox

2018 – duminica 8 aprilie

2019 – duminica 28 aprilie

2020 – duminica 19 aprilie

Sarbatoarea de Pasti comemoreaza invierea Domnului Iisus Hristos, care a infrant moartea si S-a reintors printre cei vii.

In mod normal Sfintele sarbatori Pasti sunt tinute cu una sau cu cinci saptamani mai tarziu decat sarbatoarea de pasti din calendarul catolic. Acestia tin sarbatoarea invierii domnului dupa calendarul gregorian. Exista ani in care Pastele se serbeaza la o distanta de 2, 4 sau 6 saptamani, dar niciodata 3.

 

Iisus Hristos a fost rastignit la cateva zile dupa intrarea in Ierusalim, a murit pe cruce si a inviat dupa 3 zile intr-o Duminica.

Pastele crestin dureaza 40 de zile si se intinde intre sarbatoarea Invierii lui Hristos si sarbatoarea Inaltarii Domnului, mereu intr-o joi. Primele 3 zile din Sarbatoarea Pascala reprezinta momente de mare sarbatoare.

Traditii si obiceiuri ortodoxe de Pasti

Invierea domnului Iisus Hristos din morti este considerata centrul credintei ortodoxe, iar sarbatoarea de Paste este precedata de 12 saptamani de pregatire.

Duminicile premergatoare postului

Citeste si:  Cum să previi oboseala ochilor provocată de ecrane? 5 sfaturi

In acesta perioada persoanele credincioase trebuie sa tina post atat fizic cat si in suflet si sa se roage pentru iertarea pacatelor. Trebuie sa isi ierte apropiatii si sa se impace cu cei cu care s-au certat. Sa ierte si sa dea un exemplu de credinta celor din jurul lor.

Postul Mare

Este cel mai lung si mai important dintre toate cele 4 posturi importante. Dureaza 40 de zile si semnifica pregatirea spirituala pentru toti crestinii.

Credinciosii trebuie sa dea dovada de putere de iertare si grija spirituala, trebuie sa se curete prin rugaciune si sa desavarseasca fapte bune. Crestinii trebuie sa se opreasca de la ganduri si fapte necurate, patimi, pofte si rautati.

Saptamana Patimilor

Saptamana patimilor cuprinde perioada de la Florii pana in Sambata cea Mare. In aceasta saptamana se face pomenirea patriarhului Iosif.

Vopsirea oalelor rosii

Cel mai cunoscut obicei crestin de Paste este vopsirea oalelor in rosu care semnifica sangele lui Iisus Hristos. Conform traditiei, Nascatoarea de Dumnezeu care a venit sa isi planga fiul a pus langa cruce un cos cu oua pe care au curs picaturi de sange din ranile lui Hristos.

25 de lucruri despre Paste ce trebuie sa le cunosti