În vremurile moderne, când numărul orelor petrecute în fața ecranelor este în creștere, oboseala ochilor a devenit o problemă frecvent întâlnită. Sănătatea oculară trebuie să fie o prioritate, motiv pentru care controlul medical periodic, purtarea unor ochelari de protecție, pauzele, exercițiile oculare, ajustarea setărilor echipamentelor sunt doar câteva dintre măsurile ce pot fi luate pentru o vedere clară și corectă.
Cunoscut ca timp de ecran, orele petrecute la computer, pe telefon, tabletă și alte dispozitive și gadgeturi înseamnă expunerea la lumina albastră emisă de acestea, cauza principală a problemelor oculare diagnosticate la tineri, dar și la adulți. Durerea resimțită la nivel ocular după ce toată ziua ai stat cu ochii în ecrane este neplăcută. Vestea cea bună este că oboseala oculară poate fi prevenită dacă urmezi câteva sfaturi simple, pe care le regăsești în rândurile următoare.
Rezumat:
1. Consult optometric
Ochii obosiți și roșii, durerile de cap, lăcrimarea excesivă sau senzația de nisip în ochi și uscăciune sunt simptome ale oboselii oculare ce poate fi cauzată de expunerea la ecranele moderne. Un consult optometric poate arăta orice modificare suferită de globul ocular și îți poate oferi soluția simplă la problema ta. Programează online un control la ochi în Bacău, gratuit, iar la finalul consultației vei primi prescripția în format fizic, dar și digital, pe adresa de email cu care te-ai înregistrat.
2. Ochelari pentru calculator
În situația în care nu ai un viciu de refracție, iar oboseala ochilor este provocată de ecrane, poți achiziționa ochelari pentru calculator cu filtru de protecție împotriva luminii albastre care contracarează efectul acesteia, prevenind totodată oboseala și durerile de ochi rezultate în urma expunerii îndelungate.
Și dacă ai prescripție pentru dioptrii poți integra lentilelor filtrul de protecție la lumină albastră.
3. Reglarea luminozității și a contrastului ecranului
Majoritatea dispozitivelor moderne au moduri de afișaj diferit pentru zi și seară/noapte, așadar poți face ajustările necesare. Poți opta și pentru utilizarea unui filtru de ecran care ajută în ceea ce privește diminuarea reflexiilor și a strălucirii. Reglarea corectă a luminozității și a contrastului ecranului este esențială pentru o vedere clară, iar ajustarea trebuie să fie realizată continuu, ținând cont de lumina mediului ambiental.
4. Pauze dese și exerciții oculare
Pare un clișeu când spunem acest lucru, dar fără pauze frecvente de la ecrane ochii pot avea de suferit, iar oboseala resimțită într-o primă fază poate conduce la agravarea unor afecțiuni oculare. Există o metodă simplă de prevenire a oboselii ochilor în fața ecranelor. Ține minte regula 20-20-20, adică la fiecare 20 de minute petrecute pe laptop sau telefon ai nevoie de 20 de secunde de privit un obiect aflat la o distanță de aproximativ 20 de metri față de tine.
Nu este suficient, însă, doar acest lucru este nevoie de mai mult. Rotirea privirii, menținerea ochilor închiși pentru câteva secunde, focalizarea unor obiecte aflate mai aproape sau mai departe sunt exerciții simple menite să relaxeze mușchii oculari și să prevină instalarea oboselii.
5. Alimentație adecvată
Legătura dintre sănătatea organismului și alimentație este incontestabilă. Acest lucru este valabil și pentru acuratețea vederii. O dietă bogată în alimente cu conținut mare de vitamine și nutrienți esențiali pentru sănătatea ochilor, alături de hidratarea corespunzătoare favorizează protecția vederii, dar și menținerea umidității oculare.
Alimentele procesate intens, alături de un regim de viață sedentar afectează circulația sanguină, ceea ce poate însemna creșterea tensiunii oculare. Exercițiile fizice regulate sau mersul pe jos, zilnic, pentru câteva minute, previn oboseala ochilor și asigură o bună circulație a sângelui.
Tratarea la timp a afecțiunilor oculare, dar și controlul oftalmologic regulat pot preveni problemele mai grave precum pierderea iremediabilă a vederii. Identificarea timpurie a viciilor de refracție conduce la acordarea tratamentului corect și rapid pentru a evita tulburările oculare pe termen lung. Nu în ultimul rând, purtarea ochelarilor de soare afară, indiferent de anotimp sau a celor de protecție pentru activitățile desfășurate outdoor sunt elemente ce previn apariția afecțiunilor și a oboselii ochilor.
Despre limitarea timpului de ecrane nu prea mai poate fi vorba astăzi, însă, soluții pentru a preveni oboseala ochilor provocată de ecrane există și sunt la îndemână, trebuie doar să identifici și să aplici variantele potrivite pentru tine dintre cele prezentate în acest material!
Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.