Ochelarii de soare – necesitate sau moft?

Ochelarii de soare au devenit un obiect care ne insoteste pe tot parcursul anului. Ne apara de soarele orbitor de vara, pe plaja, la munte, la piscina. Ne protejeaza iarna de lumina puternica reflectata de zapada. Ii luam cu noi la distractie, la mall, unii ii poarta si la petreceri, la film… Adevarul e ca ochelarii de soare au devenit un accesoriu al tinutei noastre vestimentare pe care o completeaza, o complimenteaza.

Ii asortam la hainele pe care le purtam, ne sprijina (sau strica) coafura, ne ascund ochii. Au devenit un indicator al statusului social, sunt unii care evalueaza succesul (sau aparenta lui) dupa brandul ochelarilor, dupa cat sunt ei de actuali, de “in tendinte”.

Pana nu demult purtatorii de ochelari de vedere erau napastuiti, se aflau in imposibilitatea de a-i purta. Ei au acum multe variante, care de care mai interesante. Pot alege lentile fotocromatice (heliomate) care se inchid la culoare cu cat lumina UV e mai intensa, adaptandu-se relativ rapid. Sunt foarte comode, mai comode chiar decat banalii ochelari de soare pentru ca sunt permanent la indemana. Vin cu diverse viteze de colorare si revenire, cu diverse culori si grade de intunecare, evident cu diverse preturi. Acum se pot adauga ochelarilor de vedere permanenti niste rame cu lentile de soare, asa numitele “fit over”, utile mai ales soferilor care simt nevoia protectiei ochilor in timpul condusului. Ceva asemanator sunt ochelarii cu “clip-on”, niste ochelari de vedere si de soare 2 in 1, avand o rama cu lentilele de vedere si o rama, subtire si flexibila, cu lentila de soare care se aplica magnetic peste cealalta.

Citeste si:  Gene false: Merita?

De ceva vreme, copiii, uneori copii ale parintilor lor, poarta ochelari. Si bine fac pentru ca isi protejeaza ochii mai sensibili decat ai adultilor. Ca sa nu uitam si faptul ca sunt adorabili cu ochelari de soare, iar oferta pe acest segment este uriasa si plina de culoare.

Am cazut de acord ca ne trebuie ochelari de soare. In mod necesar, ei trebuie sa fie “buni”, adica sa aiba o calitate cat mai ridicata a lentilelor, astfel incat sa fie atins scopul de a proteja ochii.

Vedem scris pe unii ca au lentile polarizante. Tehnic vorbind, filtrul de polarizare absoarbe lumina dintr-un plan – cel orizontal – si “permite” trecerea luminii in plan vertical. Cu niste lentile polarizante montate correct, ochelarii ne vor ajuta mult pentru un confort vizual pe plaja, pentru diminuarea oboselii la volan, pentru a putea vedea in apa intr-o zi insorita pe lac

Una din problemele importante ale alegerii ochelarilor de soare este cea estetica. Ne alegem ramele in functie de moda? Da si nu. Evident, mai ales pentru cei tineri, a fi “in trend” este un aspect important. Pe site-urile de moda putem afla ce se poarta in anul in curs, pe site-urile de ochelari si pe cele de fashion, vedem care sunt tendintele. Anul acestea se pare ca este un an de tranzitie, o perioada in care se definitiveaza directiile modei. Se renunta la ochelarii cu rame groase si patratoase, seriosi, se merge catre unii rotunzi, gen “Harry Potter”, cu lentile oglinda, poate chiar plate (dar raman in tendinte si cei wayfarer), culorile ramelor sunt in degrade, devin mai pastelate, se poarta lemnul sintetic cau chiar natural. Trebuie citite cu atentie site-urile fashion, dar o privire la ultimele colectii ale celebrelor branduri de ochelari poate ajuta pentru a afla cam ce se mai poarta. Ulterior, ne revenim si ne gandim la noi si ce la rame ne pot face sa ne simtim in pielea noastra, la ce ne sta bine si la ce ne face carghiosi, ce fel de fata avem si ce ni se potriveste. Se poate vedea dezvoltata foarte sugestiv teoria alegerii unei rame potrivite pe ochelari.com, optipro.ro.

Citeste si:  Urmatoarea oprire: Alba Iulia

Intreg procesul alegerii unei rame, care acum poate parea destul de serios si complicat, se poate desfasura sub consilierea unui vanzatori de ochelari in magazine sau direct pe site-ul de vanzari de ochelari, putand astfel sa ne petrecem tot timpul necesar luarii unei decizii fara presiunea unei persoane straine. Putem sa ne probam pe ochelari.com incarcandu-ne o poza si incercand si tot incercand, sfatuindu-ne cu prietenii, in direct sau pe facebook. Intelept ar fi sa ne gandim si azi si maine, ca sa nu ne para rau poimaine si,in acelasi spirit, sa ne oprim cand bugetul o cere, fara sa cadem in patima shoppingului lipsit de intelepciune.

Astfel, vom avea o pereche (doua, trei) de ochelari de soare de calitate, potriviti cu aspectul nostru si de care ne vom bucura cel putin tot sezonul asta.

Salvează