Accident cerebral ischemic – Cauze si tratament

Accident cerebral ischemic – Cauze si tratamentIschemia este termenul folosit atunci cand un organ nu primeste suficient sange oxigenat. Infarctul cerebral este cea mai grava forma a ischemiei cerebrale si se intampla atunci cand se micsoareaza aportul de sange la creier. Cauza cea mai frecventa este blocarea unui cheag de sange pe artera favorizat de depunerea de colesterol.

 

 

Simptome accident cerebral ischemic

Pacientii care sufera de un accident cerebral ischemic pot prezenta paralizia unei jumatati a corpului, dificultati de vorbire, furnicaturi la nivelul membrelor, tulburari de vedere,ameteli, dureri de cap, crize convulsive. In cazul in care sangele nu mai reuseste deloc sa oxigeneze creierul pacientul poate paraliza total sau intra in coma.

Tratament accident cerebral ischemic

In urma diagnosticului cu accident cerebral ischemic, care se efectueaza cu o examinare scanner, pacientului i se vor administra pe termen lung un tratament cu  anticoagulante sau antiagregante. Initial se vor mentine functiile vitale si se va evita extinderea leziunilor si complicatiilor legate de imobilizarea la pat. Recuperarea se va face treptat si difera de la caz la caz.

In functie de caz se mai poate recomanda o interventie chirurgicala numita trombendarteriectomie care ajuta la curatarea arterelor pentru a imbunatatii debitul sangvin.

Citeste si:  Cafeaua si sanatatea dumneavoastra