Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vine vorba de locuința ta este structura de rezistență a acoperișului. Acoperișul este unul din cele mai importante elemente ale unei case, deoarece acesta are rolul de a proteja îmtreaga construcție, dar și un rol important în aspectul exterior al casei tale. Din acest motiv este indicat să acorzi o atenție sporită atunci când achiziționezi elementele componente ale acoperișului, de la grindă sau căpriori și până la cele mai mici elemente și accesorii, cum sunt șuruburile.
De asemenea, învelitoarea este un element important al acoperișului, care protejează structura acestuia și care oferă aspectul întregii case. Atunci când vrei să achiziționezi învelitoarea potrivită pentru casa ta, trebuie să fii atent chiar și la cele mai mici detalii, de la material și calitate și până la culoare sau textură. Țigla metalică este una din cele mai căutate variante în acest sens, deoarece prețul țiglei metalice este în general sub cel al soluțiilor convenționale.
Elementele principale ale acoperișului și rolurile sale
Elementele acoperișului sunt șarpanta, învelitoarea și accesoriile. Șarpanta este stuctura de rezistență a acoperișului, elementele principale ale sale fiind grinzile, coama și penele sau tălpile.
În general, grinzile sunt realizate din lemn, însă, în funcție de proiect, acestea pot fi și din beton sau din metal. Ele reprezintă principalele elemente de rezistență ale acoperișului și se montează orizontal. Grinzile trebuie să suporte presiunea căpriorilor, țiglelor și a celorlalte elemente componente. Coama este grinda care marchează creasta acoperișului și în care se prind căpriorii. Penele sau tălpile sunt elementele ce se montează primele la acoperișurile cu șarpantă. Acestea sunt confecționate din lemn și pot fi fixate cu ajutorul unor tije filetate înfipte direct în beton.
Există două tipuri principale de acoperișuri, și anume cele tip terasă și cele înclinate, care, la rândul său, pot fi de mai multe tipuri și care permit amplasarea țiglelor. Învelitoarea este stratul exterior al acoperișului și poate fi confecționată din țiglă, tablă ondulată, șindrilă sau chiar și paie sau fân. Structura de rezistență a acoperișului diferă de la acoperiș la acoperiș și depinde de materialul ales pentru învelitoare. De exemplu, dacă optezi pentru țigla metalică, acoperișul tău va avea rezistență superioară, având posibilitatea să suporte o presiune de până la câteva tone.
Accesoriile sunt reprezentate de sistemele pluviale (jgheaburi și burlane), parazăpezile, coșurile de fum și ferestrele de mansardă.
Termoizolația
Termoizolația reprezintă un aspect extrem de important mai ales în cazul caselor care prezintă mansardă locuibilă. Materialele cel mai des utilizate în acest sens sunt vata de sticlă, polistirenul expandat și polistirenul extrudat. Pentru a realiza corect tot procesul de termoizolație, în etapa inițială este necesară ignifugarea lemnului cu substanțe inhibatoare ce încetinesc viteza de aprindere în caz de incendiu.
Un aspect important în ceea ce privește construirea acoperișului îl reprezintă ordinea amplasării elementelor componente. Astfel, pentru un grad de protecție ridicat, se amplasează folia impermeabilă sau folia anticondens, urmată de termoizolație și învelitoare. Folia impermeabilă reprezintă bariera de vapori și este întotdeauna amplasată la interior. Aceasta se montează peste termoizolație și se fixează de căpriori. Folia anticondens permite transferul vaporilor dinspre interior spre exterior.
Cum alegi acoperișul?
Acoperișul trebuie să fie unul 100% funcțional. Cel mai important rol pe care îl are acesta este de a proteja întreaga casă în caz de condiții meteo nefavorabile, motiv pentru care calitatea acestuia trebuie să fie una ridicată.
De asemenea, trebuie să ții cont că greutatea de asemenea nu trebuie să fie una foarte mare. De exemplu, un acoperiș de circa 250 m nu ar trebui să depășească 11 tone (greutatea țiglei de beton). În cazul în care îți dorești o țiglă de metal, greutatea acesteia poate fi mult mai mică.
Un alt criteriu important de alegerea a acoperișului potrivit pentru casa ta este aspectul. Pe piață există o gamă variată de modele și culori din care poți alege cea mai bună variantă, în funcție de arhitectura casei tale, dar și de preferințele tale și ale familiei tale.
Pe lângă aceste criterii foarte importante, trebuie să ții cont și de preț atunci când urmează să achiziționezi materialele necesare pentru acoperișul tău. În acest sens trebuie să ții cont de faptul cău n preț nu garantează neapărat calitatea acoperișului casei tale, la fel cum un preț mai scăzut nu presupune o calitate proastă. Ce este important este să studiezi cu atenție piața pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere.