Orice copil din generatiile trecute isi aminteste cu siguranta cum in copilaria lui nu lipsea din aproape nici un weekend checul pregatit cu mare drag de catre mama lui. Nu stiu daca orice copil, insa cu siguranta este cazul meu care am crescut cu retetele mamei mele de checuri care erau pregatite la orice sarbatoare sau aniversare si pe care pur si simplu le savuram cu mare pofta fara sa asteptam macar sa se raceasca bine dupa ce au fost scoase de la cuptor.
Iata, ca dupa ani buni, pot spune ca checurile sunt unele dintre dulciurile cu care imi rasfat periodic familia, desi reteta a suportat ceva modificari. Iar modificarea o reprezinta laptele condensat pe care il folosesc in compozitia acestora. In combinatie cu cacao, acesta da un gust delicios prajiturii care nu rezista foarte mult timp pe platou.
Probabil ca fiecare gospodina are reteta ei proprie, insa va fac cunoscuta si reteta mea in care folosesc lapte condensat din gama DeLatte, de care cu siguranta ati auzit. Desi DeLatte are o noua imagine, bazata pe un nou design al etichetei, cu siguranta veti recunoaste produsele din prima.
Iata care ste reteta de chec pe care vi-o recomand.
Ingrediente:
- 300 g faina,
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu,
- 1/2 lingurita praf de copt,
- 1/2 lingurita sare,
- 1 lingura zahar vanilat,
- 120 g zahar,
- 120 ml lapte condensat,
- 110 ml lapte,
- 1 ou,
- 90 g unt topit;
- 1 lingura cacao.
Mod de preparare:
Intr-un vas se amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, zaharul normal si zaharul vanilat. Intr-un alt vas batem oul si il adaugam peste prima compozitie. In continuare adaugam laptele, laptele condensat (pe care l-am pus in prealabil la fiert pana ajuns la consistenta dorita si apoi la racit) si untul topit. Veti ramane cu o cantitate destul de mare de lapte condensat insa nu va faceti griji ca se va strica. Acesta poate rezista pana la 3 saptamani la frigider din momentul in care ati deschis cutia. Il puteti savura direct din cutie cand aveti pofta de ceva dulce sau il puteti adauga in cafea sau in ceaiul de dimineata. Revenind la reteta noastra, in continuare se amesteca toate ingredientele mai sus mentionate pana compozitiadevine omogena. Se toarna 2/3 din aluat in tava tapetata cu faina . In restul de compozitie, dupa modelul retetei vechi se pune cacaoa si se amesteca. Noua compozitiese toarna peste aluatul alb. Se introduce tava la cuptor, la foc mediu, pana trece binecunoscutul test al scobitorii.
Il scoatem de la cuptor si il lasam la racit, apoi este numai bun de savurat.
Dupa cum puteti vedea reteta nu este cu mult diferita de ceea ce am invatat de la mamele noastre, singura diferenta constand in adaugarea laptelui condensat. Acesta intradevar ii da checului realizat un gust deosebit si odata incercat vei vedea ca veti repeta aceasta reteta cat de des.
Sa aveti pofta!