Agentiile de rating

Agentiile de rating sunt societati specializate care evalueaza titlurile de debit, atat ale statelor cat si ale intreprinderilor, pe baza nivelului de risc al lor. Cele trei principale agentii sunt americane –Moody’s, Standard&Poor’s si Fitch Ratings. Calificativele se ofera si tinand cont de stabilitatea economica si politica, dar si de orice alti factori care ar putea influenta capacitatea statelor / institutiilor de a se achita de datorii.

Pe piata rating-ului mondial, Standard & Poor’s si Moody’s au 80% cota de piata, iar Fitch are o cota de piata de 12% (anul 2011). Fiecare dintre cele 3 agentii este recunoscuta ca fiind o Organizatie Nationala de Statistici de Rating Recunoscuta (NRSRO) de catre U.S. Securities si Comisia de Schimb.

1. Moody’s Investors Service

Moody’s Investors Service, adesea mentionat ca Moody’s, este o agentie de rating. Moody’s Investors ofera servicii de cercetare financiara internationala privind obligatiunile emise de entitati comerciale si de guvern. Alaturi de Standard & Poor si Fitch Group, este considerat unul dintre cele trei mari agentii de rating de credit.

Compania masoara bonitatea debitorilor utilizand o scara de rating standardizat care masoara pierderea estimate a investitorului, in caz de neplata. Moody’s masoara securitatea datoriilor in mai multe segmente de piata legate de titluri de valoare publice si comerciale in piata obligatiunilor. Acestea includ guvernul, municipalitatea si obligatiuni corporative, de investitii administrate, cum ar fi fondurile de piata monetara, titluri cu venit fix si fonduri speculative, institutii financiare, inclusiv bancile si societatilor financiare non-bancare. Rating-urile Moody’s au valori de la AAA la C, unde AAA este cea mai inalta calitate si C, cea mai mica.

Citeste si:  Istoria astrologiei: Originile, dezvoltarea și influența asupra culturii și artei

moodyMoody a fost intemeiata de catre John Moody in anul 1909 pentru a produce manuale de statistici referitoare la actiuni si obligatiuni si de ratingurile obligatiunilor.

2. Standard & Poor’s (S&P)

S&P este o companie americana de rating ale carei baze au fost puse in anul 1860. Compania este una dintre cele mai importante trei agentii de rating din lume, alaturi de Moody’s si Fitch Ratings.

Din anul 1966, S&P este parte a trustului de presa McGraw-Hill

S&P evalueaza atat datoriile institutiilor publice si private, atat cele pe termen scurt, cat sip e termen lung.

Calificativele folosite de S&P pornesc de la AAA ce reprezinta cea mai inalta calitate si pana la D. In principiu, calificativele arata capacitatea unor institutii de a-si indeplini obligatiile financiare.

3. Fitch Group

Una dintre cele mai mari agentii de rating, alaturi de Moody’s si Standard & Poor’s

Calificative de la AAA la D

Sedii la New York si Londra

rating4.Dagong Global Credit Rating – cea mai mare agentie de rating chineza

Calificative de la AAA la C

A scazut ratingul SUA de la AA la A+ in 2010 si de la A+ la A in august 2011

Nu este recunoscuta ca fiind o Organizatie Nationala de Statistici de Rating Recunoscuta (NRSRO) de catre U.S. Securities si Comisia de Schimb, insa este influenta. Ratingurile agentiei nu au fost recunoscute oficial, deoarece Comisia de Schimb nu poate sa supervizeze agentia cu sediul la Beijing.

Citeste si:  Tot ce trebuie stiut inainte de achizitionarea unui teren construibil

Salvează