Planifica-ti din timp un Paste de neuitat! Alege plimbarile cu barca personala!

scoala de navigatieDaca traditionala varianta a Pastelui petrecut acasa nu mai este de interes, exista una care aduce bucurie si relaxare pentru intreaga familie: plimbarea cu barca. Pasionatii de sailing au ocazia sa-si scoata barca de la pastrare si sa-si faca din timp planurile pentru sezonul de primavara, care este unul dintre cele mai iubite, datorita peisajelor si aerului curat.

In ce locuri se poate naviga in Romania

Pentru a putea naviga pe apele din Romania la bordul unei barci cu motor sau cu vele, este nevoie de un permis barca. Acesta se obtine dupa absolvirea unei scoli de navigatie, incheiate cu sustinerea examenului aferent. Categoriile de permis de navigatie pentru apele din Romania sunt urmatoarele:

  • Clasa D – pentru apele interioare pe interioare – lacuri, rauri, Delta Dunarii si fluvii pana la varsare in mare;
  • Clasa C – maritim costier – pentru navigare pe mari si oceane pana la maximum 6 mile marine de tarm;
  • Clasa S – navigatia cu vele.

In functie de permisul pe care il detin dupa ce au urmat cursurile teoretice si practice la o scoala de navigatie, posesorii de barci vor sti pe ce ape se pot incumeta. In Romania, sunt mai multe zone in care se poate face sailing cu ambarcatiunea proprie:

  • pe mare – Mangalia, Eforie, Corbu, Vadu etc.
  • Delta Dunarii;
  • Rauri: Arges, Olt, Crisul Repede, etc.
  • Lacuri naturale sau de acumulare: Snagov, Herastrau, IOR, Limanu, Vidraru etc.
Citeste si:  Cicluri steroizi - recomandate sau nerecomandate

Cum se poate planifica o iesire cu barca

In acest an, Pastele este in duminica de 24 aprilie, adica o perioada tocmai buna pentru admirat natura care renaste. Din barca personala, unde fiecare are confortul libertatea dupa care a tanjit, se pot admira intinderile de ape, cu pasarile proaspat intoarse din „tarile calde” si cu iarba care se iveste de pe maluri. Culorile limpezi ale apelor se impleteste cu verdele crud al uscatului, pentru o senzatie unica de relaxare. Cine nu tanjeste dupa un asemenea rasfat, dupa oboseala acumulata in timpul saptamanii, dupa atata stres si atata munca?

Pentru a planifica o excursie cu barca, este important ca persoana care poseda un permis pentru ambarcatiuni sa se intereseze daca zona unde vrea sa se aventureze pe apa este pretabila navigatiei.

Daca raspunsul este unul afirmativ, atunci se pot lua in calcul urmatorii pasi:

  • setarea perioadei de calatorie;
  • gasirea unui loc de cazare;
  • achizitionarea materialelor necesare

Indiferent ca este vorba de doua sau de cinci zile departe de casa, excursiile cu barca sunt costisitoare. Pe lista cheltuielilor se va trece cel putin un plin de benzina pentru barca. In cazul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este nevoie, de exemplu si de un permis special, care are o durata de 24 de ore si care poate fi achizitionat si online.

Citeste si:  Pantofii in povestea cadrelor festive

Expertii in navigatie de la Skipper Academy spun ca itinerariul se stabileste tinandu-se cont de portiunile pe care se poate naviga, dar si care sunt necesitatile ce trebuie satisfacute. In plus, trebuie luat in calcul si ca fiecare membru al echipajului sa aiba echipament adecvat.

In concluzie, iubitorii de natura sunt atrasi de ideea de a-si petrece cat mai mult timp in compania frumusetilor oferite de mediul inconjurator si de aceea, cei care detin o barca si au permis pentru ambarcatiuni pot iesi in larg pentru a petrece un Paste de neuitat.