Reieșind din amploarea progresului care momentan stăpânește domeniul criptomonedelor, cel mai curând ești familiarizat cu tehnologia Peer-to-Peer. Conform definiției oficiale, Peer-to-peer este o rețea de calculatoare descentralizată, bazată pe drepturi egale ale tuturor participanților. Această structură face rețeaua mai sigură, deoarece nu există nicio modalitate de a suprapune serverele participanților la tranzacție – toți participanții la rețea sunt atât servere, cât și clienți. Este necesar de remarcat că întreaga tehnologie blockchain se bazează pe acest concept de P2P.
Descrierea tehnologiei P2P și a modului în care aceasta a evoluat
Tehnologia Peer-to-Peer a apărut cu mult timp înaintea implementarea tehnologiei Blockchain. Totodată, este necesar de menționat că, până la apariția tehnologiei blockchain, tehnologia P2P nu se bucură de o aplicabilitate atât de largă. Pentru prima data arhitectura sistemului P2P a fost popularizată de sistemul de partajare a fișierelor Napster lansat în 1999. Acest concept a inspirat noi structuri și filosofii în multe domenii ale interacțiunii umane.
Caracteristicile tehnice
Din punct de vedere tehnic, toate operațiunile și tranzacțiile care au loc într-o rețea de tipul peer-to-peer, distribuite uniform între rețelele peer-to-peer cu privilegii egale. Nodurile individuale oferă tuturor participanților din rețea o parte din resursele lor, cum ar fi puterea de calcul, spațiul de stocare pe disc sau lățimea de bandă a rețelei. Nu este nevoie de coordonare centralizată între servere sau gazde stabile.
Adică, spre deosebire de modelul tradițional client-server, nodurile de rețea individuale îndeplinesc atât funcțiile serverelor, cât și funcțiile clienților, adică sunt atât consumatori, cât și furnizori de resurse de rețea. În primul caz, nodul trimite o cerere pentru resursele necesare, în al doilea, răspunde la o astfel de solicitare oferind resurse proprii. Acest concept de tranzacții echidistante și unilaterale permite implementarea și buna funcționare a unui sistem care poate rula într-un mod independent, fără resurse adiționale.
Totodată, pe lângă cele menționate mai sus, există și anumite cazuri particulare – atunci când în rețelele parțial descentralizate există servere separate care coordonează funcționarea rețelei și oferă, de asemenea, informații despre nodurile de operare și starea acestora. Aceasta, însă, este mai mult o excepție decât o regulă – în majoritatea cazurilor sistemele P2P se descurcă fără servere adiționale care ar dirija fluxurile de informații.
Pentru a atinge noi indicatori de fiabilitate și performanță, sistemele P2P se perfecționează continuu. În acest sens, noile sisteme P2P colaborative caută soluții prin care membrii rețelei individuali să ofere resurse unice, dar care să beneficieze întreaga comunitate virtuală. Acest lucru nu doar crește fiabilitatea sistemului din punct de vedere a eficienței și rapidității cu care sunt prelucrate tranzacțiile, dar și contribuie la rezolvarea unor probleme mai complexe ce țin de scalare. Pentru tranzacții crypto rapide poți accesa platforma Bitcoin loophole – o platformă cu experiență dovedită și o mulțime de clienți mulțumiți.
Utilizarea P2P în criptomonede
Pentru a explica mai accesibil și mai transparent cu funcționează tehnologia P2P în cazul criptomonedelor, vom oferi e explicație bazată pe exemplu partajării fișierelor. Rețelele peer-to-peer sunt utilizate în scopuri de partajare a fișierelor. În acest caz, utilizatorul oferă acces la fișierul de pe computerul său altor participanți la rețea, acționând ca un server. Clientul găsește fișierul și începe sa îl descarce de pe computer. Astfel, în calitate de utilizator, există posibilitatea de a descărca un fișier din mai multe surse simultan.
O altă aplicație a rețelelor peer-to-peer este calculul distribuit. În acest caz, o problemă complexă este împărțită în multe altele mici, care sunt rezolvate de participanții la rețea, apoi „colectând” rezultatul într-un singur întreg. O asemenea abordare tehnică permite reducerea gradului de încărcare a sistemului prin descentralizarea solicitărilor.
O altă modalitate prin care P2P se aplică cu succes în prezent este dezvoltarea modalităților de plată. În baza rețelelor distribuite, au fost dezvoltate sisteme moderne de plată peer-to-peer care oferă condiții mai echitabile de utilizare. Toate criptomonedele funcționează conform acestui principiu. Tranzacțiile aici sunt mai convenabile nu doar din punct de vedere a fiabilității, dar și din punct de vedere a costurilor. Nu există un intermediar al tranzacțiilor, ceea ce exclude orice potențial comision perceput (precum în cazul băncilor tradiționale).
Concluzie
P2P s-a dovedit a fi un sistem cu adevărat revoluționar, sistem care are o largă și răspândită aplicabilitate și în prezent. Această tehnologie este aplicată pe larg și în cazul criptomonedelor, servind drept bază tehnică pentru efectuarea tranzacțiilor fără intermediere și la condiții fiabile de rapiditate și taxe percepute. Începe și tu să beneficiezi de opțiunile acestei tehnologii utilizând platforma Bitcoin loophole – un partener de încredere în tranzacționare cripto!