Puterea rugaciunilor pentru cei adormiti. Coliva

colivaColiva nu lipseste de la slujbele importante dedicate celor raposati. Ea este prezenta atat la moartea unei persoanei, in timpul parastasului, cat si mai apoi, la anumite zile (3 zile, 9 zile, 40 de zile) si in zilele speciale cum ar fi Sambata Mortilor. E minunat cat de frumos pastreaza romanii credinciosi aceasta traditie. V-ati aflat vreodata in apropierea unei biserici intr-o zi de sambata a Mortilor? Dupa slujba, oamenii ies cu cosurile in care au pusa o farfurie sau un platou de coliva si impart celor prezenti spunand „Sa fie de sufletul lui…(numele celui raposat)”. Se pot imparti de asemenea si pahare cu coliva sfintita in timpul slujbei.

Sfantul Ioan cel Milostiv, Patriarh al Alexandriei, slujea des Sfanta Liturghie pentru cei adormiti si spunea ca aceasta este de mare ajutor pentru sufletele lor. Iata ce povestea el. Era odata un prizonier ai carui parinti, considerandu-l mort, l-au pomenit la Liturghie de trei ori pe an (la Paste, la sarbatoarea Cincizecime). Dupa ce a fost eliberat din captivitate s-a intors la parintii sai si si-a amintit ca in acele zile a avut o viziune cu un om cu o infatisare glorioasa care a venit la el cu o torta. Catusele i-am cazut din maini si a fost eliberat. In celelalte zile el a fost din nou pus in lanturi ca un prizonier.

Citeste si:  Cum să profiţi la maxim de bonusurile de la cazinourile online?

Imparatul grec Teofil a trait in pacate si nu se preocupa de mantuirea sufletului sau. Moartea l-a gasit in aceasta stare. Dar imparateasa Sfanta Teodora, consoarta sa, a fost ingrozita de ce ar putea sa i se intample sotului sau pentru eternitate. La indemnul ei, au fost savarsite mai multe slujbe de pomenire, s-au facut pomeni si s-au citit multe rugaciuni pentru iertarea sufletului imparatului. Care a fost rezultatul. Rugaciunile Bisericii au ajuns la Domnul care in mila sa l-a iertat pe cel pacator.

Sfantul Ioan Damaschinul relateaza cum un om sfant avea un ucenic care traia in pacate. Moartea a venit prin surpindere si l-a gasit in acest mod. Tatal Ceresc, fiind milostiv a ascultat lacrimile si strigatele Batranului si i l-a aratat pe ucenic intr-o viziune. Era ingropat in flacari pana la gat, asemenea bogatului nemilostiv din parabola saracului Lazar. Sfantul a inceput sa se roage pentru sufletul ucenicului sau si apoi l-a vazut invaluit in flacari pana la brau. Incele din urma, rugandu-se mai mult, Dumnezeu i l-a arata pe cel tanar liber, in afara flacarilor.

Exista o multime de astfel de exemple care arata cat de importante sunt rugaciunile celor vii pentru cei adormiti. Prin urmare, Biserica ne indeamna sa facem aceste rugaciuni si sa pregatim coliva pe care sa o impartim la biserica sau celor apropiati de acasa (familie sau vecini). Doriti sa comandati coliva? Contactati-ne la http://colivabucuresti.ro/