Cancerul de colon sau colorectal ( colon si rect) apare mai des la persoanele de peste 50 de ani si poate fi intalnit in aceeasi masura la barbati cat si la femei. Desi studiile arata ca acest tip de cancer, care este pe locul 3 ca frecventa, apare la persoanele mai in varsta, in ultimul timp s-au intalnit si cazuri de cancer de colon la pacienti din ce in ce mai tineri.
Simptomele cancerului colorectal nu se fac prezente in stadiile incipiente ale bolii, de aceea este recomandat sa se faca investigatii periodice, mai ales daca stiti ca duceti un stil de viata mai putin sanatos. Aceste simptome ale cancerului de colon, pe care le vom prezenta mai jos, se fac cunoscute de obicei intr-un stadiu avansat, de multe ori chiar in stadiul 4.
Cele mai cunoscute simptome de cancer de colon sunt urmatoarele:
– scaune insotite de sange sau sangerari rectale
– scadere in greutate
– anemie
– stare de oboseala
– constipatia si durerile abdominale frecvente
– greturi si modificari ale tranzitului intestinal
– diaree si scaune negre sau scazule cantitativ
Desi simptomele cancerului colorectal difera de la un pacient la altul, nici un semn din cele prezentate mai sus nu trebuie ignorat. Depistarea cancerului de colon intr-o faza incipienta se poate vindeca. Un control medical o data pe an care sa implice o ecografie abdominala, va poate salva viata.
Colonoscopia sau clisma cu bariu sunt investigatiile necesare unui diagnostic corect. Prin colonoscopie medicul va vedea exact ce se intampla la nivelul colonului, cu ajutorul unui tub lung si flexibil. Clisma cu bariu este mai putin precisa decat investigatia prin colonoscopie.
Daca medicul observa excrescente canceroare va recolta probe pentru biopsie. Daca se gasesc polipi pe colon(sunt cazuri in care multi sunt benigni dar si cazuri cu polipi precancerosi) acestia vor fi indepartati cu ajutorul colonoscopului.
Chiar daca unele semne sunt destul de vagi in cazul prezentei cancerului de colon, un control de specialitate va poate ajuta sa luptati cu boala la timp. Detaliile pe care le gasiti pe internet sunt strict informative, si cum simptomele se aseamana in cazul mai multor boli, medicul e singurul care va poate pune un diagnostic corect.