Este absolut normal sa iti placa dulciurile. Si este in ordine daca iti permiti sa te bucuri din cand in cand de cate o ciocolata, sau o prajitura, dar este vital sa mentii minim consumul de dulciuri.
Din grupa carbohidratilor, zaharul rafinat este unul dintre cei mai daunatori carbohidrati. Cauzeaza probleme cu nivelul de zahar din sangele nostru si foloseste resursele stocate in organismul nostru (precum enzime si minerale) pentru a procesa zaharul.
Se stie ca zaharul contribuie la multe aspecte negative legate de sanatate: hipoglicemia, suprimarea sistemului imunitar, artrita, diabetul, osteoporoza, durerile de cap si depresia.
Alegeti dulciurile facute in casa, sau transformati fructele in dulciurile dvs. favorite, iar prajitura sau ciocolata favorita intr-un eveniment special o data pe saptamana.
Multe alimente au zaharuri naturale, alimente precum fructele, legumele, cerealele. Pentru a scapa de dulciurile nesanatoase, introduceti in dieta dvs. alimente dulci in mod natural. Capsunile, merele, cartofii dulci sunt optiuni gustoase.
Renuntati, sau evitati pe cat posibil bauturile zaharoase – fara sa iti dai seama, o doza de fanta iti introduce in organism calorii si chimicale. O doza de suc are aproximativ 44 de grame de zahar. Si daca vedeti pe o cutie de suc scris “fara zahar”, nu va bucurati prea tare. Asta nu inseamna ca este sanatos.
Studii recente au demonstrat ca zaharurile artificiale folosite in bauturile racoritoare de pe piata din ziua de azi pot interveni in sistemul natural de reglare al organismului nostru, facandu-ne sa simtim nevoia si de alte bauturi si alimente dulci. De ce nu incercati mai bine un pahar de apa cu lamaie? Stiu, suna a fite de Dorobanti, apa plata cu lamaie, dar fitosii si fitoasele care consuma apa in loc de sucuri, sunt niste fitosi sanatosi, si asta conteaza mai mult decat orice.
Desi se spune ca fara sare mancarea nu este buna, de unde si povestea „Sarea in bucate”, daca consumati mancaruri foarte sarate sau sare procesata, atunci incep sa apara problemele. Este indicat sa mentineti un consum limitat de sodium de aproximativ 2.300 mg pe zi, adica un varf de lingurita de sare. Majoritatea aportului de sare din organismul nostru in fiecare zi, provine din mancarurile procesate, din mancarea de la restaurante si din fast food-uri. Mancarurile procesate gen supe la conserva sau alimentele congelate contin sodiu ascuns, care poate creste cantitatea de sodiu recomandata pe zi.
De cele mai multe ori, si cei mai multi dintre noi, nu suntem constienti de cantitatea de sodiu pe care o consumam in fiecare zi. Sarea in sine nu este un aliment periculos. Sarea de calitate, naturala, poate contine pana la 90 de minerale, minerale sanatoase pentru organismul nostru.
Cautati in magazine sare de mare, care are o tenta rosiatica sau maronie, care nu contine coloranti, aditivi, chimicale, si care nu a fost albita.