Dieta Kot: ce este? Este aceasta eficienta?

Inventata la sfarsitul anilor ’90, dieta Kot promite o pierdere in greutate rapida, eficienta si echilibrata, fara a fi nevoie sa petreci ore intregi in bucatarie. Dar cum functioneaza aceasta dieta si este ea cu adevarat eficienta? Raspunsuri de la Lola Chevy, dietetician si nutritionist.

Poti slabi rapid fara sa petreci orein sir in bucatarie. Aceasta este promisiunea dietei Kot. Creata in 1998 de nutritionistul Réginald Allouche, dieta Kot este o dieta hipocalorica si hiperproteica putin cunoscuta. Scopul sau? Sa obtii rezultate rapide fara sa te privezi. Dar cum functioneaza aceasta dieta? Este cu adevarat eficienta si sigura pentru sanatatea ta?

Ce este dieta Kot?

Dieta Kot este o dieta hipocalorica si hiperproteica. Datorita produselor Kot, care sunt prezentate mai degraba ca suplimente decat ca inlocuitori de masa, luate cu si fara mese, aceasta dieta promite o pierdere in greutate eficienta si rezultate vizibile rapide. „Aceste suplimente alimentare sunt sarace in carbohidrati si grasimi (lipide) si bogate in proteine”, explica Lola Chevy, dietetician-nutritionist.

Dieta depinde de IMC-ul persoanei. „Poate dura intre doua si patru saptamani, sau intre patru si opt saptamani, in functie de pierderea in greutate dorita”, spune dieteticianul. Dieta Kot promite o pierdere in greutate de aproximativ 1,2 kg pe saptamana.

Citeste si:  Cum sa reducem din calorii

Dieta este impartita in doua faze principale:

Faza intensiva, care este potrivita pentru persoanele cu un IMC sub 30, adica chiar inainte de aparitia obezitatii: „Aceasta asa-numita faza de atac, care nu dureaza mai mult de patru saptamani, este conceputa pentru a obtine o pierdere rapida in greutate, presupus fara pierdere musculara”, explica Lola Chevy ;

Faza progresiva, care este potrivita pentru persoanele cu un IMC de peste 30, adica persoanele care sunt obeze. „Aceasta faza dureaza intre patru si opt saptamani;

Aceasta este urmata de faza de intretinere, care dureaza aceeasi perioada de timp ca si faza progresiva, permitandu-va sa va consolidati obiceiurile alimentare si sa va gestionati mai bine greutatea in fiecare zi.

Cum functioneaza dieta Kot?

In termeni practici, niciun aliment nu este interzis in dieta Kot. „Programul de dieta stabileste un meniu tipic al unei zile cu sugestii de produse Kot care pot fi incluse in mese”, explica Lola Chevy. De exemplu:

Mic dejun: ceai sau cafea cu un produs Kot precum muesli sau paine si un fruct;

Pranz: legume crude si legume fierte cu unul sau doua produse Kot;

Pentru cina: cat de multe legume crude si legume gatite doriti cu o proteina (carne, peste sau oua) si unul sau doua produse Kot.

Citeste si:  Dieta cu chefir - eficienta in 7 zile

O gustare poate fi luata si cu suplimente Kot.

Este dieta Kot cu adevarat eficienta?

„Pe termen scurt, dieta Kot este eficienta in sensul ca duce la o pierdere in greutate remarcabila si la rezultate vizibile rapid”, spune dieteticianul. Pentru persoanele cu o dieta dezordonata, dieta Kot poate oferi, de asemenea, un cadru. Cu toate acestea, daca pierderea in greutate este rapida, persoana nu pierde neaparat grasime, ci mai ales masa musculara si apa. Mai presus de toate, aceasta metoda nu te invata cum sa mananci mai bine si nu te ajuta sa pierzi in greutate in mod corespunzator. Riscul pe termen lung? „Efectul yo-yo si revenirea tuturor kilogramelor pierdute la dieta Kot, sau chiar mai mult”, spune dieteticianul.

Care sunt dezavantajele si riscurile pentru sanatate ale dietei Kot?

Ca toate dietele „restrictive”, principalul risc al dietei Kot este efectul yo-yo. Desi dieta Kot iti permite sa pierzi rapid din greutate, le poti  pune la loc la fel de repede odata ce dieta si fazele sale s-au incheiat. „Daca ai obiceiuri alimentare proaste, dar nu le identifici si nu lucrezi pozitiv asupra lor, acestea vor reveni in mod natural atunci cand opresti dieta… si kilogramele odata cu ele”, spune Lola Chevy.

Dar aceasta dieta are multe alte dezavantaje, potrivit dieteticianului-nutritionist: preturi scumpe, supraveghere redusa sau inexistenta a pierderii in greutate, lipsa personalizarii nevoilor, ceea ce poate crea riscuri in caz de patologie sau in functie de varsta persoanei, produse industriale cu o compozitie nefireasca. „Aceste produse, in principal dulci, contin o cantitate enorma de indulcitori si proteine din lapte, care nu sunt potrivite pentru toata lumea”, avertizeaza dieteticianul. Mai rau, indulcitorii, care sunt inlocuitori fara calorii ai zaharului, nu ar avea niciun efect asupra pierderii in greutate si ar putea, dimpotriva, sa impiedice cresterea in greutate, „deoarece dependenta de acest zahar fara calorii va perturba intregul organism”, adauga ea. Pe langa cresterea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer, indulcitorii ar creste si riscul de diabet de tip 2 si de boli cardiovasculare.

Citeste si:  Cum putem accelera procesul de slabire

In cele din urma, continutul ridicat de proteine al acestei diete va pune la incercare rinichii: desi proteinele sunt necesare organismului nostru, atunci cand sunt consumate in cantitati excesive, acestea vor acidifica intregul organism si vor pune organele in pericol. Rezultatul este degenerarea minerala si o crestere a anumitor afectiuni, inclusiv osteoporoza, crizele de guta si durerile articular

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/minceur/regimes-guide/regime-kot-en-quoi-consiste-t-il-et-est-il-vraiment-efficace-2180376