1 mai – ziua muncii in calendar ortodox

1 mai ziua muncii

Sfantul prooroc Ieremia s-a sfintit din pantecele mamei tragandu-se din Anton. In urma robirii Ierusalimului de Nabucodonosor, conducatorul Babilonului, Ieremia a mers la Dafne in Egipt si a proorocit pana cand a fost ucis cu pietre de oamenii lui Israel. A fost inmormantat in locul Faraonului datorita faptului ca prin rugaciunea lui au fost omorate aspidele si fiarele care se aflau prin ape si care ii chinuiau pe egipteni. Crestinii care se roaga la mormantul lui Ieremia iau cu ei tarana pentru a se tamadui de muscaturile aspidelor.

Alexandru Macedon, impresionat de faptele proorocului a decis sa ii mute moastele in Alexandria.

Proorocul Ieremia a prezis cutremurarea idolilor Egiptului, care vor cadea la pamant datorita mantuitorului nascut in iesle din prea curata Fecioara Maria.

In loc de Dumnezeu au o fecioara lehuza si se inchina pruncului in iesle si au spus regelui Ptolomeu, ca taina aceasta se trage de la stramosi si s-a transmis parintilor de un prooroc cuvios. Acest prooroc a luat chivotul legii si ce era in el si l-a ingropat sub o stanca spunand: „S-a dus Domnul din Sinai la cer. Si iarasi va sa vina in Sinai cu putere si va fi voua semnul venirii Sale, cand se vor inchina toate neamurile la lemn”.

Nimeni cu exceptia preotului Aaron nu va putea scoate chivotul sau va putea deschide tablele care sunt in el in afara de Moise alesul lui Dumnezeu.

Citeste si:  Ar trebui sa il ai pe sef printre prietenii de pe Facebook?

La inviere se va ridica mai intai chivotul si va iesi din pamant, va fi pus pe muntele Sinai, unde se vor aduna toti sfintii sa il astepte pe Dumnezeu. A scris cu degetul numele lui Dumnezeu iar scrisul s-a facut tipar ca o cioplitura de fier. Un nor luminos a acoperit numele ca nimeni sa gaseasca locul sau sa poata citi numele lui Dumnezeu. Piatra este in pustiu, unde s-a facut chivotul de

Veseleil intre doi munti, loc unde zac Moise si Aaron.

Tot in aceasta zi se face si pomenirea sfantului sfintitului mucenic Vata Persul.

Tot in aceasta zi se face si pomenirea sfantului mucenic Filozoful.

Tot in aceasta zi se face si pomenirea cuvioasei Isidora, nebuna in Hristos care a cautat ajutor in Manastirea Tabenna din Egipt in timpul secolului al VI -lea. Ea s-a prefacut ca fiind nebuna si lumea o privea cu mila. Era pusa la cele mai murdare si grele munci din bucatarie si din intreaga manastire si se hranea cu spalaturile ramase in oalele murdare. Cuvioasa Isidora nu s-a suparat niciodata nu a spus vorbe jignitoare si nici impotriva lui Dumnezeu. Sfantul Pitirim, un calugar din desert a avut o viziune in care i s-a spus sa mearga sa o gaseasca pe maicuta care umbla cu carpa in cap de la manastirea Tabenna. Maicuta slujeste pe toti cu dragoste si nu se plange nici un moment, gandurile ei fiind mereu la Dumnezeu. Parintele nu a gasit-o printre maicute pe cea despre care i s-a povestit. Intr-o zi Isidora a fost adusa in fata sfantului Pitirim pentru ca era considerata demonizata, iar acesta cand a vazut-o a cazut in genunchi si s-a inchinat pana la pamant cerandu-i ei sa il binecuvanteze „In fata lui Dumnezeu Isidora este mult mai sus decat noi toti!” Maicutele s-au cait si au cerut iertare pentru faptele lor.

Citeste si:  Cum poti sa ai mereu plante aromatice proaspete la tine in bucatarie?

Tot in aceasta zi este si pomenirea sfantului mucenic Sava si a sfintilor maritilor trei noi cuviosi mucenici: Eftimie, Ignatie si a lui Acachie.

Obiceiuri si traditii de 1 mai

1 mai, cunoscuta si sub numele de ziua pelinului sau Arminden, ziua in care oamenii se rostogolesc prin iarba, poarta pelin la palarie si se spala pe maini si pe fata cu roua de pe frunze. Tot in aceasta zi traditia spune ca pentru a fii ferit de rele si sa ai noroc tot anul trebuie sa porti pelin in buzunare si in san, iar pentru a fii sanatos si puternic se bea vin rosu. Pelinul se mai pune si intre asternuturi, pe masa plina de bucate si la usa pentru a indeparta spiritele rele.

Arminenul este sarbatoarea dedicata zeului vegetatiei, care are grija de culturile gospodarilor si de animale. O sarbatoare celebrata inca din vremurile Dacilor cand era serbata prin aducerea unui pom din padure care se curata de ramuri si se planteaza mai apoi in ograda. Se impodobea cu flori si spice si ramanea in curte pana in perioada secerisului. Din lemnul acestui pom se cocea prima paine facuta din faina noii recolte de grau.

Conform traditiei, se spune ca ziua de Armindeni este ziua in care se seamana pepenii, castravetii si fasolea.

Citeste si:  Unde calatorim ieftin in septembrie?

Despre 1 mai si ziua muncii