conturi in euro

Importanta acumulatorilor auto

Acumulatorii sunt echipamente care convertesc energia chimica in energie electrica.

Ei sunt folositi in mod special la dispozitivele care au nevoie de energie electrica dar nu se pot conecta la o retea electrica obisnuita.

Inventia bateriei a fost situate in jurul anului 1800 atunci cand experimentele chimice lui Alessandro Volta au generat curent electric. A urmat apoi un progres continuu al acumulatorilor, iar pe masura ce lumea devenea tot mai dependenta de energie electrica, mobilitatea lor era foarte importanta deoarece incepeau sa apara o diversitate mare de aparate care aveau nevoie de electrictate, fara a fi conectate la o retea electrica.

Odata cu inventarea si dezvoltarea industriei automobilistice a aparut si necesitatea aparitiei de acumulatori auto. Scopul acumulatorilor este de a furniza current electric pentru pornire, iluminare si aprindere.

Bateriile au de aseamenea un rol pe care multa lume nu prea il cunoaste, acela de a absorbi sau amortiza cresterile bruste de tensiune.

Pentru alegerea bateriei adecvate sunt necesare niste sfaturi. Printre principalele criterii de alegere sunt amperajul, marimea bateriei si asezarea bornelor. Deasemenea trebuie sa analizam si RC-ul (capacitatea de rezerva) bateriei care reprezinta numarul de minute in care o baterie mentine o descarcare cu un current de 25A la o temperature de 25 grade Celsius pana la o tensiune mai mare sau egala cu 10.5 A.

Citeste si:  Sfantul Ioan Botezatorul

Decuplarea bateriei este necesara pentru a efectua o serie de proceduri. Vehiculele moderne sunt dotate cu o multitudine de dispozitive electronice multe dintre ele se reseteaza daca este intrerupta alimentarea electrica. Consecintele nu sunt din cele mai placute si variaza de la stergerea programelor radio din memorie pana la refuzul de a mai porni masina cateodata, deoarece unele autovehicole nu sunt dotate cu imobilizatoare si odata deconectata si mai apoi reconectata bacteria, automobilul refuza sa mai porneasca. Este necesara sa se faca o deconectare a bateriei cat mai buna.

O situatie des intalnita este aceea de a ne confrunta cu probleme cand dorim sa pornim autovehiculul iarna dupa o noapte geroasa. De aceea e necesara alegerea potrivita a bateriei.

Testarea unei baterii se face prin trei metode cunoscute: testul electrolitului din baterie ( consta in prelevarea unei mici cantiatati de electrolit din fiecare celula a bateriei si masurarea concentratiei specifice), testul sarcinii cu ajutorul unei pile de carbine (efectiv un aparat care permite reglarea amperajului ce trece prin baterie ) si testarea capacitantei( se face cu ajutorul capaciametrelor).

In concluzie putem afirma ca performantele bateriei influenteaza in mod direct si performantele unui autovehicul.

Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.