Cartile te fac mai amabil, mai sociabil si mai empatic

Cartea este cel mai bun prieten al omului…insa, din cauza progresului enorm facut de tehnologie, cartea isi pierde incetul cu incetul din importanta si risca sa fie abandonata in profitul noilor gadgeturi precum smartphonuri, tablete, console de joc sau laptopuri.

Rare sunt persoanele din ziua de azi care inca mai citesc in ciuda numeroaselor campanii care vizeaza incitarea tinerilor si nu numai sa citeasca incercand sa le explice tinerilor importanta cititului. O importanta care tocmai a fost demonstrata datorita unui studiu efectuat de sociologi in sanul unei universitati londoneze.

Pe langa faptul ca ne relaxeaza si ne dezvolta cultura generala, cartile au mai multe beneficii. Conform unui studiu efectuat recent de catre sociologii din cadrul Universitatii Kingston, persoanele care citesc sunt mai amabile, mai intelegatoare si mai sociabile in special daca este vorba de carti de fictiune. Persoanele care nu citesc nu sunt atat de amabile si de empatice.

Pentru a ajunge la aceasta constatare, sociologii au apelat la un numar de 123 de persoane. Initial, cercetatorii au stabilit profilul fiecarui candidat in parte bazandu-se pe genul de continut consumat in general de fiecare (carti, televiziune, teatru) insa si pe preferintele acestora (drama, comedie, dragoste, fictiune). Odata profilul stabilit, sociologii au efectuat o serie de teste asupra persoanelor testate pentru a determina aptitudinile acestora, felul in care intretin relatii cu ceilalti, dornici sa inteleaga emotiile acestora si sa le accepte opiniile.

Citeste si:  Tratamentul dermatitei atopice

Adunand toate informatiile, sociologii au ajuns la urmatoarea concluzie: persoanele care obisnuiesc sa citeasca sunt cele care au dat dovada de comportamente pozitive, persoanele care citesc romane de fictiune in special. In realitate, aceste persoane sunt mai empatice si mai amabile cu ceilalti. In plus, persoanele care nu se uita la televizor atat de des sunt capabile sa ii inteleaga mai bine pe ceilalti, sa se puna in locul lor si sa fie mai amabile. In momentul in care cititorul se angajeaza din punct de vedere emotional in viata unui personaj, chiar daca este fictiv, este obligat intr-un fel sa se puna in locul lui, sa vada lumea prin ochii lui.

Genul de carti citite se afla in stransa legatura cu comportamentul candidatilor. Astfel, sociologii au constata ca fanii dramelor si operelor romantice sunt cei care au simtul empatiei mai dezvoltat decat ceilalti si ca pot sa ii inteleaga mai bine pe ceilalti in timp ce fanii comediei sunt mai sociabili.