In incercarea de a slabi, consumul redus de sare si consumul sporit de apa este un mod de a rezolva jumatate din problema. Aproximativ 60-70% din greutatea noastra corporala este apa. Tesuturile musculare din corpul nostru sunt bogate in apa, in timp ce tesuturile de grasime contin foarte putina apa. Daca kg in plus sunt cauzate de excesul de tesuturi de grasime si nu de tesuturi de muschi, scaderea in greutate cauzata de pierderile de apa suferite in urma unei diete slabe in carbohidrati, va ridica probleme grave.
Pierderile de apa prin urina, transpiratie etc. pot fi inlocuite prin obiceiuri sanatoase de alimentatie si hidratare. Cand carbohidratii, proteinele si grasimile sunt transformate in mod corect in energie, apa este produsa si retinuta in organism. Daca carbohidratii si proteinele nu se regasesc suficient in alimentatie, se vor inregistra pierderi de apa.
Ni se face sete imediat dupa ce servim mancare sarata. Alimentele conservate, procesate si prajite contin cantitati mari de sare care declanseaza senzatia de sete. Deci, apa consumata nici nu ajuta metabolismul, nici nu este rezultatul arderii carbohidratilor si proteinelor. De aici, rezulta un dezechilibru de apa, ce are ca efect retinerea apei in organism, pungi de apa la incheieturi, pungi sub ochi si de asemenea presiune marita a sangelui.
In consecinta, daca consumul de sare este redus si cel de apa este marit, excesul de sare rezultat din alimentele naturale este eliminat prin urina. Un pahar de apa calduta inainte cu o ora de fiecare masa, este calea cea mai eficienta de a ajuta digestia, si de a preveni consumul in exces a oricarui aliment ce ar putea cauza obezitatea.