Dieta Okinawa este dieta in care mananci si slabesti. Este un stil de viata sanatos prin care tot ce mananci te ajuta la pierderea in greutate dar mai ales la o durata de viata mai mare, asemeni locuitorilor din arhipelagul Okinawa (cei mai sanatosi oameni din lume).
Respecta alimentatia sanatoasa
Creste media de viata
Previne cele mai frecvente patologii
Este uros de urmat
Modifica stilul de viata
Necesita rabdare
Cercetatorii au facut mai multe investigatii pentru a afla care este secretul longevitatii acestor oameni, si intr-un final s-a dovedit ca alimentatia lor este cel mai important factor care ii ajuta sa-si pastreze sanatatea dar si supletea.
E timpul sa aflam si noi care sunt secretele acestor oameni si, de ce nu, sa incercam sa adoptam macar cateva dintre obiceiurile lor alimentare.
Cum arata regimul locuitorilor din Okinawa?
Iata ecuatia castigatoare: sapte legume si trei fructe pe zi, sapte portii de cereale, doua mese pe baza de soia, trei mese pe baza de peste pe saptamana, multe condimente, ierburi si alge, aproape deloc carne, produse lactate, alcool si zahar.
Cu un consum mediu de 1.800 calorii pe zi, ei sunt cu mult in urma europenilor care mananca 2.200 sau a americanilor care conduc cu 2.500. Tocmai de aceea oamenii din Okinawa n-au avut in viata lor probleme cu silueta. Indicele de masa corporala oscileaza intre 18 si 22, in comparatie cu 26 in Franta si 30 in America. E firesc, organismul lor elimina cu usurinta toxinele, nu retine grasimile, se odihneste mult mai repede si lupta cu mai multa putere impotriva infectiilor.
Alimente pe care trebuie sa le consumi in dieta Okinawa
Ananasul
Acizii sai previn aparitia compusilor cancerigeni in stomac. Consuma-l simplu ca desert sau taie-l bucatele si adauga-l la salate.
Ciupercile
Cunoscute pe arhipelag si sub denumirea „concentrat de vitalitate”. Ciupercile contin substante antivirale, antibacteriene si chiar anticancerigene.
Usturoiul
Intareste sistemul imunitar, cu o conditie: sa fie consumat crud. Vorba noastra „gaina batrana face ciorba buna” a fost inlocuita de locuitorii din Okinawa cu „usturoiul proaspat face ciorba buna”. Nu rimeaza, dar face minuni pentru sanatate. Asa ca nu ezita sa folosesti usturoi la ciorbe, supe, tocanite.
Varza
Contine substante anticancerigene si previne cu brio in special cancerul la stomac, la plamani, la colon si de piele. Va mai vindem un pont: cei din Okinawa folosesc numai varza chinezeasca, mult mai bogata in vitamine.
Morcovul
Foarte bogat in caroten, actioneaza ca un scut protector al celulelor. In Okinawa, rar exista masa fara morcovi, fie facuti piure, fie folositi la salate sau ciorbe.
Ceaiul
Considerat „bautura nemuririi”, contine antioxidanti si are un efect antiviral. Bea cate doua sau trei cani pe zi, insa nu adauga lapte, fiindca acesta ii anuleaza efectele benefice. In Okinawa, ceaiul este folosit si ca ingredient la diverse mancaruri.
Cerealele integrale
Prinde forta din cerealele integrale, care se asimileaza lent si nu iti pun in pericol silueta. In plus, sunt o sursa ideala de vitamina B si de crom, permitand astfel corpului sa foloseasca intr-un mod optim energia pe care o primeste sub forma de glucide.
Cum arata masa de o zi cu dieta Okinawa:
Micul dejun:
-sandvis cu oua fierte si morcovi, doua pere mici, ceai verde
Pranz:
-salata (morcovi, castraveti, salata verde, ridichi, orez), o felie de paine integrala, o jumatate de papaya, ceai de iasomie
Cina:
-tofu la tigaie cu seminte de susan, o jumatate de avocado, amestec de legume fierte, o felie de paine integrala, ceai verde
sau
Micul dejun:
-musli intregal (grau, ovaz si cateva bucatele de alune), lapte de soia, un mar, ceai verde
Pranz:
-salata (orez integral si morcovi rasi), somon la gratar, salata verde, o felie de paine integrala, ceai verde
Cina:
-supa chinezeasca cu taitei si ciuperci, omleta cu morcovi, o felie de paine integrala, un sfert de ananas, ceai de iasomie