Acetaminofenul in timpul sarcinii

Acetaminofenul in timpul sarciniiSarcina este o perioada extrem de sensibila atat pentru organismul viitoarei mame, dar mai ales pentru fatul care se dezvolta pe parcusul celor 9 luni de gestatie. Datorita faptului ca orice substanta consumata de mama este transmisa prin cordonul ombilical bebelusului in aceasta perioada, mai ales in primul si cel de-al 3-lea trimestru, un numar mare de medicamente, inclusiv analgezice de genul acetaminofenului, pot deveni periculoase.

Factori de risc si acetaminofenului

Studiile au demonstrat ca supradoza de acetaminofen este mult mai comuna la femeile gravide, iar in aceste situatii, fatul este direct afectat. Din acest motiv, femeile gravide trebuie sa fie in mod special atente la dozaj si sa evite pe cat se poate tratamentele medicamentoase, inclusiv cele cu analgezice de genul acetaminofenului, considerate sigure chiar si pentru copii.

Acetaminofenul, desi nerecomandat, nu se afla pe lista substantelor interzise in timpul sarcinii si poate fi folosit in situatii exceptionale, la recomandarea medicului de obstretica si ginecologie. Cercetarile efectuate pana in momentul actual au reusit sa demonstreze doar faptul ca acetaminofenul trece prin placenta catre fat, insa nu au gasit vreo legatura intre avortul spontan, defectele de nastere sau nasterea prematura si aceasta substanta.

Citeste si:  Simptome gastrita

Cand este recomandat gravidelor?

In general, medicul va prescrie gravidelor acetaminofen doar in trimestrul al doilea de sarcina, in caz de febra sau ca analgezic. Cel mai adesea, acesta este folosit pentru a trata durerile comune sarcinii:

  • dureri de spate
  • dureri de cap
  • crampe musculare

Datorita faptului ca sarcina este o perioada in care multe femei sufera de dureri persistente de tipul celor listate mai sus, acestea sunt tentate sa depaseasca doza recomandata, astfel ajungandu-se la procentul ridicat de supradoze de acetaminofen in randul gravidelor.