Cum poti creste nivelul de vitamina D

Organismul nostru sintetizeaza vitamina D sub actiunea soarelui. Or, atunci cand toamna se instaleaza, este destul de greu sa ne facem plinul cu acest pro-hormon (substanta pe care corpul o transforma in vitamina) indispensabila pentru a fi sanatosi.

Vitamina D ne imbunatateste forta musculara, ne intareste sistemul imunitar, contribuie la evitarea inflamatiilor, favorizeaza absorbtia de calciu.

Unde se gaseste aceasta vitamina D in corpul nostru?

Vitamina D se regaseste in pielea noastra si asta datorita luminii emise de soare. Depinde de varsta, de cantitatea de pigmenti din piele si de durata expunerii la soare. Stocarea de vitamina D se face in tesuturile adipoase sau tesuturile grase, timp de mai multe luni.

Ce putem face pentru a creste nivelul de vitamina D?

Vitamina D se obtine in momentul in care corpul nostru este expus la soare. Insa, problema este ca, toamna si iarna, soarele este cam absent. Din fericire, datorita unor alimente, acest aport de vitamina D poate fi echilibrat. Vitamina D se regaseste in special in sucul de fructe, paine, oua si cereale. Regasim vitamina D, chiar daca intr-o cantitate mai limitata, in produsele alimentare de origine alimentara precum carnea si produsele lactate. Speciile de peste gras precum somonul si macroul constituie un supliment bun. Drept urmare, toamna si iarna nu ar trebui sa ne privam de peste.

Citeste si:  Acarioza sarcoptica (scabia umana) – Simptome si tratament

Soarele ramane cea mai buna sursa

Evident, dupa cum spuneam mai sus, cea mai eficienta solutie ramane expunerea la soare. Drept urmare, nu ar trebui sa renunti la plimbarile zilnice, mai ales cand soarele este mai generos pe cer. Un lucru excelent pentru corpul si moralul nostru. Expunerea trebuie sa fie de minim 10 minute si, pe cat posibil, sa se repete de mai multe ori pe saptamana. Soarele de toamna este prezent intre orele 11 si 14, este cel mai bun moment pentru a absorbi razele UV. Drept urmare, profita pentru a face plinul de vitamina D.