De ce este atat de important sa bem apa?

Efectele apei asupra organismului nostru

Importanta alimentelor pe care le ingeram si efectul lor asupra sanatatii noastre ar trebui sa fie un subiect important pentru noi. Cu toate acestea, aporturile de apa par sa treaca pe un plan secund pentru multi, ca si cum hidratarea nu ar fi esentiala.

In cele ce urmeaza iti vom spune de ce este atat de important sa bem apa.

Pentru diminuarea presiunii sanguine

Sangele este compus din apa in proportie de 90%. Daca suntem deshidratati, sangele are tendinta sa se ingroase, crescand astfel nivelul tensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala poate provoca tulburari grave precum boli cardiace. Drept urmare, este important sa consumam suficienta apa pentru a reduce tensiunea arteriala.

Pentru lubrifierea articulatiilor

Apa este cruciala pentru a asigura sanatatea cartilajelor, teusutul conjunctiv care acopera si protejeaza extremitatile oaselor noastre. Deshidratarea pe termen lung poate duce la diminuarea acestui cartilaj, ceea ce provoaca dureri si deteriorari ale articulatiilor.

Pentru cresterea performantelor sportive

Cercetari suplimentare sunt necesare in acest domeniu insa unii oameni de stiinta sugereaza faptul ca o crestere semnificativa a aportului de apa permite imbunatatirea performantelor in timpul practicarii intensive a unui tip de sport.

Deshidratarea afecteaza semnificativ performantele atunci cand activitatea fizica depaseste 30 de minute.

Pentru a fi mai inteligent

Deoarece creierul este alcatuit in proprortie de 80% din apa, mentinerea hidratarii ne ajuta sa profitam de el in mai multe feluri. Consumul regulat de apa imbunatateste concentrarea si cognitia si ne ajuta sa gestionam intr-un mod mai eficient emotiile si contribuie la mentinerea functionarii memoriei.

Citeste si:  Cum sa economisesti timp și bani atunci când ai o mașina

Deoarece este necesara salivei

Apa constituie 99,5% saliva. Aceasta substanta este responsabila pentru digestia alimentelor si pentru mentinerea igienii buco-dentare. Fara saliva, riscul aparitiei problemelor bucale creste considerabil. Este deci important sa consumam cat mai multa apa pentru a mentine productia de saliva.

Pentru reglarea temperaturii corporale

Este o certitudine insa, consumul regulat de apa te va ajuta sa iti reglezi si sa iti mentii temperatura corporala.