Când o pisică prietenoasă, extrovertită devine brusc nervoasă şi agitată, stăpânii îşi pot da seama uşor că pisica este stresată. Stresul nu este atât de uşor depistat la o pisică timidă, introvertită, care îşi poate manifesta stresul prin adoptarea unei poziţii fixe, imobile, pentru o perioadă îndelungată de timp. Pisicile fac faţă stresului în diferite feluri, în funcţie de personalitatea lor.
Eysenck (1960) care a făcut cercetări în domeniul manifestării stresului la om, a sugerat că poziţia unui individ nervos pe scara introversiunii/extroversiunii este determinată de tipul de comportament nervos pe care îl expune. El a descoperit că introvertiţii tind sa sufere de fobii sau simptome obsesive, în timp ce extrovertiţii mai degrabă s-ar angaja într-un comportament isteric, antisocial sau auto-distructiv. Aceeaşi clasificare s-ar putea aplica şi pisicilor.
Manifestări comune ale stresului la pisici:
- Eliminarea necorespunzătoare (probleme la cutia de nisip)
- Comportamente teritoriale, incluzând pulverizarea
- Îngrijire excesivă şi auto-mutilare
- Nemişcarea (depresia) şi ascunderea
- Redirecţionarea agresiunii (către oameni sau alte animale de companie)
- Vocalizare excesiva
- Pierderea apetitului
- Nelinişte
Toate aceste comportamente pot fi de asemenea şi simptome ale unei boli şi de aceea, este important să ducem cât mai repede posibil pisica la un medic veterinar, pentru a putea exclude problemele de sănătate ca fiind cauza acestui comportament aberant.
Probleme cu eliminarea necorespunzătoare legate de stres
Unul dintre cele mai importante răspunsuri la stres al felinelor este eliminarea necorespunzătoare. Vezica este ţinta stresului la pisici. Dacă sursa stresului este nisipul sau însăşi cutia cu nisip (prea murdară, prea parfumată, prea îngustă), atunci scaunul sau urina sunt deseori depozitate fix lângă cutia de nisip.
Daca pisica simte nesiguranţă teritorială la vederea unor pisici, câini sau a altor animale afară, atunci ea va urina pe ferestre, uşi, draperii sau alte obiecte mai proeminente din apropierea locului unde se află ferestrele.
Blocarea vederii pisicii către exterior poate ajuta în rezolvarea acestor probleme teritoriale.
Unele probleme de conduită legate de stres cedează mult mai uşor în faţa unei strategii de modificare a comportamentului când pisica este tratată cu medicamente anti-anxietate. Un medicament non-sedativ, cum ar fi Buspirone, relaxează pisica, dar spre deosebire de Valium, acesta permite pisicii să-şi continue învăţarea, astfel încât procesul de dresare să poată continua fără întrerupere.