Dieta Paleo: avantaje si dezavantaje

Ai decis sa incepi sa mananci ca si stramosii tai si sa adopti un regim alimentar fara chimicale si fara produse transformate? In cele ce urmeaza iti vom vorbi despre avantajele si dezavantajele dietei Paleo.

Ce se poate consuma in cadrul dietei Paleo

– Carne de vita si de miel, de doua sau trei ori pe saptamana, privilegiind bucatile slabe;
– Peste alb slab in alternanta cu peste gras (sardine, macrou) de minim doua ori pe saptamana si fructe de mare. Ouale se pot consuma chiar si de cinci ori pe saptamana;
– Legume de sezon proaspete sau congelate, crude sau gatite la abur;
– Uleiuri vegetale de rapita sau de in datorita aportului ridicat de Omega;
– Miere;

Se elimina din alimentatie

Cerealele si leguminoasele, absente in epoca paleolitica. Se consuma cativa tuberculi (cartofi) si produse lactate insa in cantitati mici. Bineninteles, se elimina din start produsele industriale si zaharurile rafinate. In privinta batuturilor consumate, apa, infuziile si ceaiul verde bio sunt recomandate. Si, deoarece stramosii nostri parcurgeau minim 20 de kilometri pe zi pe jos, mergem si noi cat mai mult pe jos, inotam, alergam, consumam cat mai multa energie.

Citeste si:  Dieta Atkins: specificari generale.

Avantaje. Nu prea gasim avantaje pentru dieta Paleo. Ni se pare ca aceasta dieta nu prezinta niciun interes.

Dezavantaje. Este o dieta cu multe constrangeri, frustranta pe termen lung. In plus, este o sursa de dezechilibre si de carente (calciu, magneziu, vitamine din grupa B) din cauza alimentelor putine autorizate.

Cui se adreseaza dieta Paleo? Aceasta dieta risca sa ii seduca pe toti cei care simt nevoia sa renunte la produsele industriale si au impresia ca, daca se reintorc la sursa vor regasi un echilibru nutritional, fara alimentele transformate, pline de aditivi si coloranti. In orice caz, dieta Paleo este o dieta restrictiva care nu se recomanda sa fie urmata pe termen lung deoarece exista riscul aparitiei de carente.