Majoritatea persoanelor care renunta la fumat se tem ca se vor ingrasa. Adevarul este ca, cateva kg in plus sunt absolute normale, cel putin pana organismul tau se obisnuieste cu lipsa nicotinei. In schimb, persoanele care se ingrasa foarte mult dupa ce arunca tigarile, risca sa dezvolte noi probleme de sanatate, iar determinarea lor de a sta departe de tigari se va duce pe apa sambetei.
Ce ar trebui sa facem atunci? Pe de o parte suntem constienti ca tigarile ne afecteaza sanatatea, pe de alta parte nu vrem sa ne ingrasam si sa fim nevoiti sa ducem un stil de viata cu care nu suntem obisnuiti, ca sa nu mai vorbim de alte probleme de sanatate ce pot veni odata cu kg in plus acumulate.
Ei bine, in primul rand nu trebuie sa renuntam din prima: tigarile au fost, sunt si vor fi daunatoare organismului uman. Ceea ce putem face, este sa invatam cum sa ne mentim greutatea sub control in timp ce suntem in plin proces de recuperare dupa dependenta de nicotina..pentru ca nu cred ca mai este nevoie sa spun asta..tigarile sunt un drog!
Sa vedem ce efecte au tigarile asupra organismului nostru, in ceea ce priveste greutatea:
- Fumatul arde pana la 200 de calorii zilnic in corpul unui fumator inrait
- Intrucat fumatul arde calorii, metabolismul este amplificat
- Nicotina este un supresor al poftei de mancare
Cel care tocmai a renuntat la fumat, se poate astepta la o ingrasare cu 2-4 kg in primele luni, ceea ce este absolut normal. Daca aceasta persoana si-a mentinut obiceiurile in alimentatie, poate foarte usor sa scape de aceste kg cu o alergare usoara de cateva minute in fiecare zi.
De ce simtim nevoia sa mancam mai mult dupa ce am renuntat la nicotina?
Pentru majoritatea persoanelor, efectul secundar al socului impus de lipsa nicotinei este apetitul crescut. Cele mai intalnite motive ar fi:
Tigarile sunt un supresor al apetitului – Nicotina este un stimulant, si de multe ori intervine in eliberarea hormonului insulina, hormon care controleaza nivelurile de glucoza din sange. Atunci cand aceasta functie este blocata, o persoana poate deveni putin hiperglicemica, si, ca rezultat, corpul si creierul pot incetini hormonii si alte semnale care declanseaza senzatia de foame.
Mancarea ca inlocuitor pentru fumat – de multe ori am auzit persoane spunand ca nu renunta la fumat pentru ca nu ar sti ce sa faca cu mana cu care fumeaza de obicei. Oricat de stupid ar suna asta pentru nefumatori, iubitorii de nicotina stiu despre ce vorbesc. De aceea, in primele zile sau saptamani dupa ce ai renuntat la fumat, nevoia de nicotina si senzatia de disconfort este uriasa. Este normal sa cauti altceva pentru a combate aceasta stare, si din pacate, mancarea este in cele mai multe cazuri un inlocuitor.
Este stiut ca femeile prezinta un grad de risc mai ridicat decat barbatii in ceea ce priveste reluatul fumatului pentru a evita kg in plus.
De aceea, este foarte important sa intelegem ce se intampla cu corpurile noastre atunci cand aruncam tigarile si implicit, ce trebuie sa facem pentru a combate discomfortul in moduri constructive care nu implica kg in plus:
Exercitii fizice – deoarece renuntatul la fumat iti incetineste metabolismul, este foarte important sa faci exercitii fizice. Pentru a combate kg in plus excesive, acorda-ti 30 de minute in fiecare zi pentru miscare. Miscarea iti poate lua gandul de tigari… atunci cand ai o zi proasta, iesi la o plimbare in aer liber.
Gustari sanatoase – mai ales in primele cateva saptamani, poate chiar luni fara tigari, vei simti nevoia sa mesteci, sa mananci ceva, sau sa tii ceva in mana. Asigura-te ca ai in casa, la indemana, tot timpul gustari sanatoase, pentru ca altfel, te vei multimi cu ce vei gasi, chiar daca asta inseamna sute de calorii. Ce intelegem prin gustari sanatoase?
- Legume gen telina, morcov
- Popcorn fara grasimi
- Seminte de floarea soarelui in coaja
- Apa – veti foarte multa apa!
- Dropsuri
- Fructe proaspete
- Iaurt fara grasimi
- Ceaiuri din ierburi
- Cacao fierbinte facuta cu lapte fara grasimi
Daca te temi ca te vei ingrasa, fa-ti o favoare si arunca toate tentatiile din casa, toata mancarea grasa.
Evita alcoolul – nu numai ca are foarte multe calorii, dar este stiut ca un pahar de vin invita la o tigara. Pentru multi, fumatul si alcoolul sunt ca mana si manusa.
Incearca sa tii minte in permanenta ca faptul ca ai reusit sa te lasi de fumat este o foarte mare realizare. Nu subaprecia magnitudinea a ceea ce faci. Fii mandru de tine.
Ai rabdare – renuntatul la fumat este un process lung. Nu se intampla peste noapte, dar in comparatie cu anii in care ai fost fumator, procesul este scurt.
Daca pui pe tine cateva kg in lupta ta cu renuntatul la fumat, asta e. Vei afla in timp ca beneficiile sunt extraordinare, vei iubi noul tau mod de viata, si asta te va impulsiona sa scapi si de acele cateva kg in plus. Daca ai reusit sa renunti la tigari..cateva kg in plus vor fi o problema pentru tine? Nu lasa teama ingrasarii sa te tina legat de acest drog..