Sa slabesti fara sa te privezi de alimentele preferate, aceasta este promisiunea dietei DaVinci, cunoscuta si sub numele de “codul slabirii”. Aceasta dieta se bazeaza pe proportii considerate ideale de glucide, lipide, proteine si care ne permit sa atingem un echilibru perfect in alimentatie. Insa cum putem ajunge la acest echilibru?
Dieta DaVinci nu dateaza de ieri, alaltaieri, este un program de slabit mai vechi. A fost dezvoltata de catre Stephen Lazalotta, un brutar originar din Portland, in nord-estul Statelor Unite ale Americii. In 2004, acesta a explicat pentru CBS News ca a avut ideea sa dezvolte aceasta dieta deoarece si-a pierdut jumatate din clienti din cauza popularitatii produselor cu un nivel scazut de glucide.
Pentru a crea dieta DaVinci, acesta s-a inspirat din cartea Da Vinci Code apartinand lui Dan Brown, pentru ca fostii sai clienti si nu numai sa inceapa sa consume paine din nou.
In ce consta dieta DaVinci?
Principiul dietei DaVinci este acela de a adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru a pierde in greutate. Pentru a reusi, dieta se bazeaza pe “numarul de aur”, cunoscut in egala masura sub denumirea de “proportia de aur”, pentru ca cel care urmeaza aceasta dieta sa poata sa consume orice tip de aliment in cantitati adaptate. Acest numar, care corespunde numarul 1,618 este valoarea unei proportii. Este irational, la fel ca si pi.
Aceasta valoare este folosita si in arhitectura dar si in pictura. Leondardo Da Vinci a recurs si el la numarul de aur pentru a gasi proportiile ideale pentru portretele sale. In cadrul regimului DaVinci aceasta cifra ne permite sa calculam proportiile ideale de proteine, de glucide si de lipide dar si de materii grase pentru a manca sanatos si echilibrat. Stephen Lanzalotta s-a folosit de acest numar de aur pentru a-si prepara retelele de slabit. Conform brutarului american, proportiile ideale sunt 52% glucide, 20% proteine si 28% materii grase.