Zgardă și lesa – cât de recomandate sunt aceste accesorii pentru câini?

Zgardă și lesaFolosirea lesei este necesară pentru majoritatea câinilor. Chiar și cei mai antrenați și ascultători câini sunt expuși mai multor riscuri mai ales atunci când sunt plimbați în zone aglomerate. Lesa este un accesoriu util, deoarece nu îi permite câinelui să fugă și nici să muște.

Există numeroase tipuri de lese disponibile pe piața de accesorii pentru animale de companie, dar orice lesă este atașată fie la o zgardă, fie la un ham. Până relativ recent, zgărzile erau cel mai des folosite accesorii. Cu toate acestea, mulți proprietari de câini au observat că și hamul oferă o siguranță bună, dacă nu chiar mai bună.

Ce funcții îndeplinește o zgardă pentru câine?

Zgarda este unul dintre cele mai populare și vechi accesorii pentru câini. Utilizată chiar și individual, este un accesoriu sigur și util, deoarece permite stăpânului să atașeze o etichetă informativă. În cazul în care vă pierdeți câinele, aceste informații de pe zgardă se vor dovedi a fi deosebit de utile. Având zgarda informativă la gât, câinele nu o poate scoate și nici nu ar trebui să simtă niciun disconfort. Din acest punct de vedere, o zgardă este deosebit de practică și de eficientă, iar dacă doriți o zgardă ajustabilă sau una din piele, puteți explora gama de zgărzi accesând https://pentruanimale.ro/zgarzi-caini. Stăpânii vor trebui să acorde o atenție sporită atunci când vor atașa de zgardă o lesă, deoarece folosită necorespunzător, lesa poate provoca leziuni câinelui. Conceptul de lesă presupune ca stăpânul să aibă control asupra câinelui, astfel încât acesta să nu fugă, mai ales că majoritatea câinilor încearcă adesea să alerge după orice le atrage atenția. Lesa îi permite stăpânului să aibă control asupra câinelui.

Citeste si:  Sanatatea dentara si sanatatea generala. Ce trebuie sa stii?

Cum trebuie utilizate zgarda și lesa?

Atunci când lesa este atașată de o zgardă, o acțiune de tragere prea puternică poate pune presiune asupra unei părți foarte vulnerabile a corpului câinelui, și anume gâtul. La rândul său, și câinele se poate răni de unul singur dacă trage cu putere de o lesă atașată de zgardă. Printre leziunile fizice care pot apărea se numără sufocarea, afectarea tiroidei, probleme respiratorii și chiar afecțiuni traheale. Din cauza acestor daune, câinele poate suferi în timp de probleme neurologice.

Leziunile pot apărea nu doar atunci când câinele trage de lesă, ci și atunci când stăpânul face acest lucru. Deseori, nu există altă soluție, de exemplu atunci când trageți de lesă deoarece câinele vrea să alerge în fața unei mașini. Totuși, trebuie menționat faptul că mulți stăpâni folosesc lesa în exces și în mod incorect, încercând să corecteze un comportament neplăcut. Dacă stăpânii de câini folosesc lesa în mod incorect, daunele nu se vor rezuma doar la afecțiuni fizice. Utilizarea incorectă poate determina câinele să asocieze plimbarea cu stresul, așa că poate fi speriat de ideea de a ieși afară și poate dezvolta probleme de comportament.

Nu toți câinii reacționează la fel atunci când stăpânii lor încep să îi scoată la plimbare folosind o lesă atașată de zgardă. Unii tolerează foarte bine aceste accesorii și nu suferă daune cauzate de utilizarea lor. Alți câini pot fi deosebit de sensibili, în special câinii brahicefalici, care au deja probleme respiratorii atunci când merg. Utilizarea unei lese atașată la zgardă poate excerba și mai mult această problemă și poate provoca daune pe termen lung.