Vaccinul Johnson and Johnson: ce trebuie sa stii despre acest vaccin care tocmai a fost aprobat in Romania

Al patrulea vaccin impotriva Covid-19 tocmai a fost aprobat joi la noi in tara. Este vorba despre vaccinul Janssen, elaborat de catre laboratorul american Johson and Johnson. Ce se stie despre acest ser? Eficienta, pret…va spunem totul chiar acum.

Vaccinul Johnson and Johnson ar fi eficient in proportie de 66%

Intr-un comunicat, Johnson and Johnson a declarat ca vaccinul sau este eficient intr-o proportie de 66% impotriva prevenirii Covid-19 moderat spre sever, la 28 de zile de la vaccinare. Ar fi eficient in proportie de 85% impotriva cazurilor grave de coronavirus. Vaccinul Pfizer/BioNtech este eficient in proportie de 95%, Moderna in proportie de 94,1% si AstraZeneca in proportie de 70,4%.

Ar fi eficient si impotriva tulpinilor

Tinand cont de aparitia diferitelor tulpini precum cea britanica sau sud-africana, care au inceput deja sa circule, nu putem sa nu ne intrebam daca aceste vaccinuri sunt eficiente si impotriva acestor tulpini aparute destul de recent. Johnson and Johnson afirma ca vaccinul sau ofera protectie si impotriva tulpinilor.

Citeste si:  Cum alegi husa pentru scaun?

Este vorba despre un vaccin cu vector viral

La fel ca si vaccinul AstraZeneca, vaccinul Johsnon and Johnson este un vaccin cu vector viral ceea ce inseamna ca foloseste un virus non patogen pentru a declansa un raspuns imunitar. Vaccinul Pfizer foloseste tehnologia care se bazeaza pe ARN mesager. Nu consta in injectarea unui virus inactivat ci are scopul de a determina organismul sa produca fragmente de agenti ingectiosi care declanseaza raspunsul imunitar.

Este administrat intr-o singura doza

In general, este nevoie de doua doze de vaccin pentru a ne proteja de Covid-19. A doua doza, rapelul, se administreaza la 21 de zile in cazul Pfizer, la 28 de zile in cazul Moderna si intre 28-84 de zile in cazul vaccinului AstraZeneca. Vaccinul Johnson and Johnson necesita o singura doza. Inca nu este clar daca va fi nevoie de rapel in cazul acestui vaccin, ramane de vazut.