Ce este paradontoza? Cum sa te feresti de ea!

paradontozaDaca gingivita nu este tratata, aceasta poate evolua catre parodontoza, iar aceasta e o afectiune mult mai serioasa care afecteaza nu numai gingiile, ci si structura de sustinere a dintilor si tesuturile, fiind cauza principala pentru pierderea dintilor in cazul adultilor. Daca placa bacteriana se extinde sub linia gingiei, toxinele pot irita zona, iar in timp gingiile incep sa se retraga, se formeaza buzunare cu bacterii, care se infecteaza, iar daca nu sunt tratate se ajunge pana la pierderea dintilor.

Diferite simptome

Este esential ca orice pacient sa cunoasca simptomele parodontozei, pentru a sti cand sa apeleze la stomatolog, cu toate ca aceasta afectiune, de multe ori, poate inainta in liniste. Totusi, printre semne se numara gingiile inflamate, inrosite sau sensibile, fie acestea se pot retrage, dintii devin mai mobili si sunt durerosi in momentul masticatiei, se formeaza abcesul sau intervine respiratia urat mirositoare ori gust neplacut in gura.

Prevenirea parodontozei

Totusi, este mult mai simplu ca parodontoza, dar si oricare alta afectiune a cavitatii orale sa fie prevenita, astfel ca este necesara adoptarea unei igiene orale riguroase, care sa cuprinda periajul dentar zilnic, de minim doua ori pe zi, dar si foloisrea atei dentare sau a apei de gura, in timp ce la fiecare sase luni ar trebui urmate controale la stomatolog.

Citeste si:  Cartile te fac mai amabil, mai sociabil si mai empatic

Cum se trateaza?

Parodontoza se trateaza diferit de la un caz la altul, in functie de situatia prezentata de catre fiecare pacient, insa cele mai simple metode sunt detartrajul prin care se indeparteaza tartrul de pe suprafata dintilor si gingiilor, procedura fiind urmata, de obicei, de un periaj profesional. De asemenea, se pot administra si antibioticele pentru eliminarea infectiilor, iar atunci cand aceste variante nu sunt eficiente se apeleaza la cele pe cale chirurgicala. O prima solutie poate fi reducerea buzunarelor formate la nivelul gingiilor, astfel incat radacina dintilor sa nu mai fie expusa si vulnerabila in fata bacteriilor, dar si grefele de tesut pot fi o solutie atunci cand gingiile au fost afectate in proportii ridicate.

Mai mult, atunci cand structura osoasa nu mai este suficient de puternica pentru sustinerea dintilor, cea mai buna solutie este apelarea la grefe osoase, iar acestea pot proveni fie de la pacient, fie pot fi artificiale sau de natura animala. O alta idee pentru tratamentul parodontozei este reprezentata de tehnicile de regenerare naturale, pentru o vindecare mai rapida in urma afectiunii. Asadar, pentru a avea parte de cele mai bune si eficiente tratamente impotriva parodontozei, oricine poate apela la ProDent Clinic.