Un nou mod de a produce electronice curbate

Noua metoda satisface o nevoie in aplicatiile emergente pentru dispozitive electronice.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Houston si Universitatea din Colorado Boulder a raportat dezvoltarea unei noi metode de fabricatie, cunoscuta sub denumirea de imprimare aditiva conforma cu stampila sau tiparire CAS, pentru a produce lentile, celule solare si alte electronice curbate tridimensionale. Lucrarea, raportata în revista Nature Electronics, demonstreaza utilizarea tehnicii de fabricatie pentru a produce o serie de dispozitive curbe care nu sunt adecvate metodelor de productie actuale. Lucrarea este evidentiata si de revista Nature.

„Am testat o serie de tehnici existente pentru a vedea daca acestea erau adecvate pentru fabricarea electronicelor curvy”, a spus Cunjiang Yu, Bill D. Cook profesor asociat de inginerie mecanica la Universitatea din Houston si autorul corespunzator pe hartie. „Raspunsul este nu. Toate aveau limitari si probleme.”

In schimb, Yu, care este, de asemenea, un investigator principal la Texas Center for Superconductivity la UH, iar echipa sa a conceput o noua metoda, despre care raporteaza ca deschide usa pentru o productie eficienta a unui joc de dispozitive electronice curbate, de la wearables la optoelectronica, telecomunicatii si aplicatii biomedicale.

„Dispozitivele electronice sunt fabricate de obicei in machete plane, dar multe aplicatii emergente, de la optoelectronica la portabile, necesita structuri curbe tridimensionale”, au scris cercetatorii. „Cu toate acestea, fabricarea unor astfel de structuri s-a dovedit o provocare datorata, in special, lipsei unei tehnologii de fabricatie eficiente”.

Citeste si:  ASUS ExpertBook B14, un ultrabook subtire si usor

Tehnologiile de fabricatie existente, inclusiv microfabricarea, nu functioneaza pentru electronice curbate, tridimensionale, deoarece sunt proiectate in mod inerent pentru a produce dispozitive electronice plane bidimensionale, a spus Yu. Dar, din ce in ce mai mult, este nevoie de dispozitive electronice care necesita forme curbe, 3-D, incluzand lentile de contact inteligente, imagini curbate, antene electronice si celule solare emisferice, printre alte dispozitive.

Aceste dispozitive sunt mici – cu dimensiuni de la milimetri la centimetri – cu precizie la cativa microni.
Recunoscand acest lucru, Yu si ceilalti cercetatori au propus noua metoda de fabricare, tiparirea aditivului conformal sau imprimarea CAS.