Curatarea prafului de pe display, carcasa sau tastatura este importanta pentru ca tine laptopul igienizat si ii confera un aspect ingrijit. Dar aceasta curatare nu are decat un rol estetic mai degraba. Curatarea care conteaza cu adevarat si despre care nu stiu multi utilizatori de laptopuri, este ce interna.
Curatarea prafului din laptop ar trebui realizata anual, conform specialistilor din domeniu dar si a producatorilor de laptopuri. Aceste echipamente, fiind compacte, acumuleaza rapid praf, scame si impuritati in interior iar singura solutie de a elimina acest praf este prin desfacerea carcasei.
1. Pregatirea
Daca nu stiti cand este nevoie de o curatare, faptul ca laptopul se incinge mult mai tare ca in trecut, poate fi un indicator puternic. Instalati o aplicatie care va arata temperaturile componentelor interne, pentru a avea o idee despre temperaturi si pentru a compara dupa ce ati curatat.
Pregatiti o surubelnita in stea, un tub cu aer sau un compresor, putina pasta termoconductoare si un card. Veti avea nevoie de acestea pentru a desface carcasa si pentru a o monta la loc. Tubul cu aer il folositi pentru a inlatura praful si scamele din interior, de pe componente, de la radioator si de la gurile de ventilatie.
Va recomandam inainte sa incepeti, cand pregatiti ustensilele, sa urmariti cateva videoclipuri demonstrative, pentru a vedea cum se desface un laptop, cum inlocuim pasta termoconductoare si alte detalii importante, pe care este posibil sa nu le cunoasteti. Daca ati mai desfacut laptopuri de-a lungul vietii, va fi un proces relativ usor. Daca nu ati mai desfacut niciodata un laptop dar nu sunteti chiar atehnic si doriti sa va curatati singuri laptopul, inarmati-va cu rabdare si nu va grabiti pentru a nu cauza defectiuni.
2. Desfacerea laptopului
Dupa ce ati scos suruburile de la capac, va trebui sa treceti cardul pe sub fata tastaturii sau sa trageti usor cu mana. Va recomandam sa lucrati prudent, pentru a nu rupe micile clipsuri ale fetei ce cuprinde si tastatura.
Tot sub tastatura, se afla doua pamblici de care trebuie sa stiti. Pamblicile de la tastatura si display, care sunt conectate pe placa de baza. Pamblica tastaturii va impiedica sa inlaturati tastatura chiar si dupa demontare. Acestea trebuie scoase cu grija de pe placa de baza fara a fi sectionate. Odata sectionate, acestea nu vor mai functiona si vor necesita inlocuire, ceea ce nu este simplu.
3. Inlaturarea prafului si schimbarea pastei.
Dupa ce ati desfacut laptopul veti demonta si procesorul pentru a curata restul de pasta termica intarita si a aplica pasta noua. Retineti ca nu trebuie sa puneti multa pasta ci doar cat un bob de porumb. Aplicand mai multa pasta decat trebuie, nu va ajuta cu nimic, ba chiar poate dauna daca la aplicarea procesorului, pasta in exces da pe din-afara. De mentionat ca la unele modele de laptopuri, accesul la procesor se face fara a fi necesara demontarea carcasei.
4. Montarea si monitorizarea.
Daca ati lucrat curat, stiti unde trebuie sa vina fiecare surub. Incepei si montati componentele in ordinea inversa. Daca va raman 1-2 suruburi in plus, puteti sa lasati asa.
Daca ati instalat un soft de monitorizare a temperaturilor, acum este momentul sa aprindeti laptopul si sa verificati temperaturile comparand cu valorile de dinaintea curatarii.
Daca pe parcursul operatiunii de desfacere a laptopului intampinati dificultati, puteti apela la un service de laptopuri profesional. Pretul unei curatari nu ar trebui sa fie mai mare de 100 de lei. Retineti ca o curatare interna nu se face de regula pe loc, decat daca ati programat in prealabil curatarea.