Iti doresti un laptop dar nu stii ce sa alegi si pe ce criterii sa cumperi? In acest articol vom discuta despre cele mai intalnite dileme pe care le au utilizatorii atunci cand doresc sa cumpere un laptop, indiferent ca vorbim de un laptop nou sau unul second hand.
- Cel mai important pas este sa stabiliti bugetul.
Avand un buget estimativ, veti putea ulterior sa va ganditi la ce tip de laptop doriti si ce configuratie sa aiba, insa fara sa aveti idee care este bugetul maxim, nu puteti sa va faceti o idee cat mai exacta.
Tot bugetul este cel care va determina daca laptopul pe care il veti cumpara va fi unul nou sau unul second hand ori refurbished. Pentru un buget de 500-1500 de lei, variantele recomandate sunt alegerea unui laptop sh sau refurbished. Pentru cei care dispun de bugete de 1500-3000 exista multe modele de laptopuri noi, cu configuratii mai performante.
- Nevoiele pe care le aveti!
Daca aveti stabilit deja un buget, urmeaza sa va ganiditi mai in detaliu, ce anume veti face cu acest laptop. Pentru ce anume doriti sa folositi acest laptop?
Daca doriti sa folositi laptopul pentru activitati de tip office, sa stati pe facebook si sa va uitati la filme pe youtube, nu veti avea nevoie de un laptop de 3000 de lei, decat daca dispuneti de acesti bani si doriti sa achizitionati neaprat un produs nou. Tineti cont ca pentru a viziona filme pe youtube si pentru a folosit browserul cu peste 10 taburi deschise in acelasi timp sau multitasking, veti avea nevoie de un laptop cu procesor de la i3 in sus de preferat si un minim de 4gb memorie ram.
Un astfel de laptop nou costa de la 1500 de lei in sus dar un laptop refurbished sau sh cu procesor i3 si 4gb de memorie ram costa chiar sub 1000 de lei! Astfel, daca bugetul conteaza si este mai limitat, alegerea unui laptop ieftin poate fi rezonabila.
Daca aveti totusi nevoie de un laptop care sa proceseze grafic si sa editati in photoshop sau sa creati muzica, grafica sau alte tipuri de arte, veti avea nevoie de un laptop cu cip video dedicat de minim 1gb memorie.
- De unde cumparam?
Daca alegem sa cumparam un laptop nou, atunci ne vom orienta catre magazinele mari de specialitate si uneori si supermarketuri (desi multi nu recomanda sa cumparam laptopuri din supermarket). Marile hypermarketuri au o zona dedicata laptopurilor si in teorie produsele lor sunt la fel de ok ca si altele noi de la un magazin dedicat de electronice.
Daca doriti un laptop sh sau refurbished, atunci va trebui sa cautati firme care vand astfel de produse. In Bucuresti sunt cele mai multe firme care comercializeaza calculatoare si laptopuri sh si chiar daca nu locuiti in Bucuresti, puteti sa comandati online sau telefonic si sa primiti coletul acasa. Despre garantii si siguranta vom discuta in punctele ce urmeaza. Evitati sa cumparati laptopuri, calculatoare, telefoane scumpe, de la persoane fizice mai ales daca gasiti alternative la firme. Pe site-urile de anunturi exista atat anuturi de la particulari cat si de la firme.
- Garantie si retur.
Probabil va intrebati ce garantie aveti ca nu va pacaliti la achizitia unui laptop sh. Este bine de stiut ca magazinele care vand laptopuri sh, sunt obligate de lege sa ofere garantie pentru minim 12 luni. Asta inseamna ca daca veti cumpara un laptop si peste o saptamana acesta nu se mai aprinde, fara ca dvs sa il fi scapat pe jos sau sa fi varsat lichide in laptop, atunci aveti garantia ca laptopul se va repara fara sa platiti bani in plus. Se mai poate intampla sa cumparati un laptop sh in stare estetica buna si functional, de la o firma care este de buna credinta insa acesta sa se defecteze aleator peste o scurta perioada de timp. Pentru asta exista garantia! Este bine sa cunoasteti si politica de retur a magazinelor! Daca veti cumpara direct din magazin (fie sh sau nou) trebuie sa intrebati ce politica de retur au. Daca veti cumpara online, fara sa vedeti produsul fizic, atunci aveti dreptul legal sa returnati produsul in termen de 14 zile, fara sa aveti un motiv anume iar firma respectiva va fi obligata sa va restituie banii platiti.