Balbaiala apare la copiii care incep sa vorbeasca, de la o varsta foarte frageda, si se manifesta prin ezitare, repetarea cuvintelor excesiva si afecteaa si articulatia.Balbaiala apare la copii, mai ales in randul baietilor de la 18 luni si 9 ani, si apare timid manifestandu-se prin episoade scurte de balbait atunci cand se afla in stare de stres sau de excitatie, sau atunci cand se grabeste sa spuna ceva. Boala poate deveni cronica dupa aceasta etapa.
Ca niste simptome ale balbaielii, putem vorbi de inrosirea fetei si de salivare excesiva atunci cand aceasta intervine, afecteaza fata si muschii respiratori. Un sfert din acesti copii prezinta o intarziere in dezvoltarea vorbirii. Balbaiala are legaturi stranse cu emotiile, un copil se balbaie mai mult atunci cand are emotii si semnele balbaielii sunt mult mai accentuate. Pentru a atenua balbaiala, lectura este cel mai bun calmant, citirea, soptirea sau strigarea.
Tratament – Din pacate, nu exista un tratament medicamentos, ci doar educarea ortofonica. Aceasta educare este bine sa inceapa la copii de varsta mica. Pentru cazurile in care balbaiala este fiziologica, este bine ca parintii sa nu repete cuvintele copilului care incepe sa vorbeasca, pentru a nu incuraja repetarea acestora de care copil. Pentru copii mai in varsta se indica o psihoterapie comportamentala. Daca copilul a suferit de o suferinta psihologica, cele mai indicate sunt psihoterapiile de tip psihanalitic. Un procent de 80% din cazurile de balbaiala ajung la vindecare inainte de varsta de 16 ani. Pentru ca balbaiala sa nu se instaleze, este bine ca tratarea acesteia sa inceapa de la o varsta cat mai frageda.