Cum sa oferi sfaturi oamenilor ca sa fie recunoscatori

O prietena s-a apropiat recent de mine in suferinta, spunand ca nu este sigura daca ar trebui sa-si alunge iubitul sau nu. Cu ochii largi si umezi, a intrebat ce cred ca ar trebui sa faca. Desigur, am crezut ca ar trebui sa scape de tip, dar nu voiam sa punem in pericol relatia noastra in cazul in care a ramas cu el dupa ce mi-am impartasit parerea.

Dupa cum stie cine a oferit indrumari, oferirea de sfaturi spectaculoase nu inseamna neaparat ca oamenii vor si tine cont de ele. Sfatul este un dar, desi unul la pachet cu o dinamica inerenta a puterii. Ca atitudinea „iti cunosc cel mai bine situatia si iata ce ar trebui sa faci” este ceea ce poate face ca sfatul sa dea atat de mult de gandit.

„Expertiza este un lucru complicat”, a spus Leigh Tost, profesor asociat de management si organizare la Universitatea din sudul Californiei, Marshall School of Business. „A primi sfaturi de la cineva inseamna a fi de acord sa fie influentat de ele.” Uneori, atunci cand oamenii nu primesc sfaturi, ei resping ideea de a fi controlati de catre aceste pareri mai mult decat orice.

Cu toate acestea, este de inteles sa dorim sa ajutam atunci cand vedem oameni care se lupta sau sufera. Ne simtim bine dand sfaturi. De fapt, oferirea de sfaturi creste simtul puterii personale, potrivit unui studiu publicat anul trecut in Buletinul personalitatii si psihologiei sociale.

Citeste si:  3 afaceri pe care le poți porni cu buget redus

Cercetatorii au identificat trei factori care determina daca aportul va fi luat la inima. Oamenii vor merge impreuna cu sfaturi daca a fost costisitor de indeplinit si sarcina este dificila (gandeste-te: avocatii care interpreteaza un contract). De asemenea, este mai probabil sa se acorde sfaturi daca persoana este mai experimentata si isi exprima incredere extrema in calitatea sfaturilor (medicii care recomanda un tratament, de exemplu). Emotia joaca si un rol: factorii de decizie sunt mai predispusi sa nu tina cont de sfaturi daca se simt siguri cu privire la ceea ce vor face (sa stea cu un iubit indiferent ce este) sau daca sunt suparati (trimit un mesaj necorespunzator in timp ce sunt furiosi).