Orice persoana care investeste in monede virtuale trebuie sa aiba un portofel digital. La fel ca in viata reala, portofelul dgital este solutia prin care pot fi administrate finantele, motiv pentru care este bine sa se aleaga cu foarte mare atentie si sa se puna accent serios pe siguranta.
Daca vrei un portofel sigur, pe care sa il administrezi in limba romana, cei de la tradesilvania.com iti ofera o solutie foarte interesanta, care poate sa fie accesata de pe telefon, nu are comisioane, pastreaza toate cheile offline, suporta numeroase criptomonezi si permite tranzactionari foarte rapide. Nu este suficient, insa. Securitatea portofelului trebuie sa tina cont si de alte aspecte, la fel de importante:
- Fa un backup al portofelului. Este bine sa ai mereu un backup al portofelului, atat pe hartie cat si pe computer. Chiar daca ai incredere maxima in calculatorul pe care il folosesti, acesta se poate strica sau poate fi furat. Cu siguranta iti doresti sa recuperezi portofelul cu Bitcoin intr-o astfel de situatie. Atunci cand faci backup asigura-te ca este backup pentru toate cheile private. Backupul trebuie sa fie facut regulat.
- Cripteaza-ti portofelul! Criptarea genereaza un strat nou de siguranta. Practic, oricine doreste sa retraga fonduri de pe portofel este nevoit sa introduca o parola. Evident, este indicat sa ai o parola pe care nu ai cum sa o uiti, deoarece poti pierde banii permanent. Atunci cand vine vorba despre criptomonede nu exista foarte multe optiuni de recuperare a parolelor.
- Stocheaza la rece valorile mari. Daca ai sume mari de bani nu le tine intr-un loc conectat la internet. Stocarea la rece ( cold wallet) este o solutie care ofera mai multe niveluri de siguranta. Aceasta trebuie sa fie facuta alaturi de criptare si de backupuri ocazionale, pentru a asigura o siguranta cat mai mare. Chiar si daca ai Bitcoin sau alte monede stocate la rece, poti sa faci tranzactii. Practic, trebuie sa creezi o tranzactie pe internet, sa o salvezi pe un stick USB, sa o semnezi pe un computer care nu este conectat la internet si sa o trimiti conectandu-te din nou la internet.
- Asigura-te ca aplicatiile pe care le folosesti sunt actualizate. Bitcoin, spre exemplu, ofera tot felul de actualizari in ceea ce priveste securitatea si stabilitatea. Asigura-te ca le instalezi pe toate software-urile pe care le folosesti. in fellul acesta poti preveni probleme grave.
- Fa-ti un plan si ofera informatii despre portofelul tau persoanelor in care ai incredere. In cazul in care patesti ceva si nimeni nu are acces la portofelul tau, sansele ca banii sa se piarda pentru totdeauna sunt uriase. Tocmai de aceea este bine sa gandesti un testament, prin care prietenii si familia sa aiba acces la locatia portofelelor si a parolelor.
Este important sa acorzi atentie fiecarui detaliu, mai ales daca investesti sume mari de bani in Bitcoin, Ethereum sau alte monede. Desi piata este din ce in ce mai dezvoltata, raman o multime de necunoscute si trebuie sa te asiguri ca totul este in regula.