Criterii pentru alegerea vinului potrivit, in functie de meniu

pexels-pavel-danilyuk-8775197Fie ca urmeaza sa gazduiesti un pranz in familie sau o cina festiva alaturi de prieteni sau parteneri de afaceri, alegerea meniului este foarte importanta. Nu trebuie neaparat sa apelezi la preparate iesite din comun, sofisticate si dificil de pregatit. Este suficient sa alegi variante clasice, rafinate, potrivite la perfectiune cu bauturile pe care le servesti la masa. Iar cand vine vorba de bauturi, vinul este intotdeauna cea mai buna si cea mai eleganta alegere!

Daca nu stii exact ce fel de vin se potriveste cu mancarea din meniu, iata cateva idei inspirate de combinatii care functioneaza de minune si criteriile in functie de care sa alegi vinul!

3 criterii de care sa tii cont cand faci o combinatie de vin si mancare

1. Cat de dulce este preparatul

Una dintre regulile de baza spune ca vinul trebuie sa fie cel putin la fel de dulce precum preparatul servit la masa. In caz contrar, se va crea o combinatie neplacuta; mancarea dulce va face vinul sa para prea acid si prea acru.

Citeste si:  1 mai - ziua muncii in calendar ortodox

Asadar, daca vei gati un preparat pe baza de carne de porc, cu un piure de cartofi si un sos dulceag (fie fructat, de merisoare, fie un sos brun, cu note dulci), alege un vin rosu cu aroma la fel de bogata si cu o dulceata asemanatoare.

De asemenea, daca ai pregatit un desert delicios pe baza de bezea, fructe si vanilie, alege unvin spumant rose care va completa perfect finalul mesei.

2. Intensitatea aromelor

Un preparat culinar poate avea multe gusturi – de la cele clasice (sarat, acru, amar, dulce), pana la nuante precum acid, picant, umami si nu numai.

De aceea, cand alegi vinul potrivit, analizeaza mai intai ce gusturi vei avea in farfurie si cat de intense vor fi acestea.

Daca ai un preparat complex, cu arome indraznete, alege un vin cel putin la fel de puternic in aroma. Daca preparatul este slab aromatizat, opteaza pentru un vin mai „cuminte”, care sa nu dezechilibreze aromele.

3. Culoarea carnii si a sosului

Cand aleg vinul, multe persoane tin cont de regula principala: vin rosu pentru carne rosie (porc, vita), vin alb pentru carne alba (pui, curcan, peste, fructe de mare). Acesta este un criteriu corect, intr-adevar, insa este important sa te uiti si la sosul din farfurie.

Citeste si:  Cumpara termosistem fatada si vata bazaltica de la cel mai bun furnizor!

De exemplu, daca ai un preparat precum paste cu fructe de mare si sos roze, tine cont mai degraba de sos si alege un vin roze.

3 combinatii de succes, cu care nu vei da gres niciodata

1. Platou cu branzeturi fine si fructe, alaturi de vin alb

Branza si vinul se completeaza perfect. Prin urmare, daca vrei un aperitiv care sa puna in lumina acel vin delicios, un platou cu branzeturi, fructe si dulceturi fine este alegerea perfecta.

Daca ai un vin alb acid, precum un riesling proaspat, pune pe platou branzeturi moi si delicate, precum camembert, brie si emmentaler.

Atentie, insa, caci branzeturile tari si cu gust puternic, precum parmezanul si gorgonzola, se potrivesc mult mai bine cu un vin rosu, plin de caracter.

2. Paste cu fructe de mare, alaturi de vin rose

Nimic nu se compara cu o portie delicioasa de spaghete sau tagliatelle proaspete, cu un sos roze delicat si un mix de fructe de mare. Aceste paste merg perfect cu un vin roze la fel de elegant!

3. Carne de porc cu piure si sos de merisoare, alaturi de vin rosu

Daca nu iti plac fructele de mare si vrei sa folosesti carne rosie pentru felul principal, opteaza pentru o friptura delicioasa de porc, cu un piure fin de cartofi si un sos dulce de merisoare. Adauga un vin rosu de calitate si toata lumea va fi de-a dreptul impresionata!

Citeste si:  La ce varsta va puteti inscrie copiii la un curs de limba engleza?

Acestea fiind spuse, mai sus poti vedea cateva reguli principale de pairing. Bineinteles, le poti adapta gusturilor tale, precum si ale invitatilor.