Cu totii am auzit de importanta unui stil de viata sanatos si a unei diete echilibrate. Majoritatea persoanelor cred ca mananca destul de sanatos – si cu toate acestea doar 15% dintre ele sunt multumite de obiceiurile lor alimentare.
„Secretul” unei sanatati functionale sta in combinarea unei diete sanatoase cu activitate fizica zilnica. Este adevarat ca dietele sunt greu de urmat, fie pentru ca implica renuntarea la alimentele favorite, fie ca nu avem destula vointa pentru a face cateva schimbari in viata noastra. De aceea, vom incerca sa alcatuim impreuna un program pentru o viata sanatoasa. Sa incepem cu inceputul: Care sunt principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase? Pai sa vedem:
In primul rand trebuie stiut ca alimentele sunt impartite in 5 grupe principale, in functie de valoarea intuitiva. Si avem: legume, paine si cereale, fructe, lactate si carne. Fiecare grupa de alimente furnizeaza substante hranitoare unice pentru dieta dvs., deci este important sa consumam alimente din fiecare grupa in fiecare zi.
Mancati portii moderate din toate alimentele, cu exceptia legumelor, din care puteti manca cat doriti (doar asigurati-va ca nu exagerati cu legumele bogate in amidon: cartofii si porumbul). Alegand portii mai mici si mai dese si gustari veti reusi sa pastrati varietatea in dieta dvs.
Tineti minte ca, cheia pentru a reusi sa aveti o alimentatie sanatoasa este sa va placa sa mancati, deci o dieta echilibrata si sanatoasa poate contine din cand in cand si ceva dulce.
Haideti sa vorbim putin si despre fiecare grupa de alimente in parte:
Paine, cereale, orez, paste – aceste alimente contribuie la suportul zilnic de carbohidrati, iar painea integrala si orezul brun sunt bogate in fibre, vitamina B si minerale. O portie de paine si cereale este egala cu: 2 felii de paine, 100 g orez sau paste gatite, 180 g cereale. Sunt recomandate cel putin 4 portii pe zi, dar daca vreti sa reduceti cantitatea de nutrienti, 2 portii sunt de ajuns.
Legume – aici este inclusa o varietate larga de legume frunzoase precum varza, spanacul si broccoli, legume galbene, rosii si portocalii precum: morcovii, cartofii dulci, dovleac si rosii. Incluzand aceste legume in alimentatia dvs. zilnica veti avea parte din plin de fibre, vitaminele A si C. Incercati sa mancati cel putin de 5 ori pe zi. O portie este egala cu: 100 g salata, 50 g legume, 1 cartof,.
Carne, peste, carne de pui, oua, nuci si legume – alimentele din aceasta grupa includ carne slaba, rosie, peste, porc, pui, legume si oua. Ele asigura vitamina B12, zinc si fier in diferite cantitati, deci este important sa le includeti in alimentatia dvs. in fiecare saptamana. Sunt ideale 2 portii in fiecare zi si este important ca de 3, 4 ori pe saptamana sa consumati carne slaba rosie, si de 2 ori pe sapt peste. O portie este egala cu: 85 g carne slaba de vita, miel, porc sau pui, 100 g peste gatit, 2 oua, 80 g mazare sau 55 g alune.
Lapte, iaurt si branza – lactatele dau proteine, calciu si vitamina B12. Consumati 2 portii zilnic si alegeti variantele semi si degresate. O portie inseamna un pahar de lapte, 100 g branza, 200 g iaurt.
Lichide – beti multe lichide fara acid in fiecare zi. Alegeti apa plata si ceaiurile in locul bauturilor gazoase si cu mult zahar, pentru mai putine calorii.
Dulciuri ocazionale – o dieta sanatoasa poate include ocazional dulciurile dvs. favorite, ca ciocolata, bomboanele, snacksurile sau alcoolul. Lasandu-va putin spatiu pentru a va bucra de aceste indulgente, veti avea mai multa vointa si ve-ti respecta mai mult timp programul unei alimentatii sanatoase.