Dieta Mediteraneana – Prezentare, etape, beneficii si precautii

Dieta Mediteraneana se bazeaza pe alimentatia tipica tarilor mediteraneene ca Grecia, Italia, Creta, Franta si Spania. Toate aceste tari au in comun importanta alimentatiei sanatoase, prin urmare dieta mediteraneana presupune consumul de legume, fructe, plante aromate, cereale integrale, oua, lunar carne rosie, nuci si moderat vin rosu.

Aceasta dieta respecta intocmai piramida alimentara, toate alimentele folosite sunt in stare naturala (proaspata).
Stilul de viata mediteranean include mese pe indelete si activitate fizica regulata. S-a demostrat prin studiile facute pe aceasta dieta mediteraneana ca reduce numarul bolilor cardiovasculare dar mai ales imbunatateste activitatea creierului, ajutand la o memorie mai buna.

Alimentatia dietei mediteraneene este o sursa variata de vitamine, minerale, grasimi sanatoase si fibre alimentare. In consecinta, este mai degraba un stil de viata sanatos menit sa ne aduca buna dispozitie.piramida alimentara mediteraneana dietaDieta mediteraneana poate fi transformata cu usurinta intr-un regim de slabit, insa nu este recomandata persoanelor care doresc pierderea rapida a unui numar mare de kilograme, fiind considerata o dieta pe termen lung, unde rezultatele intarzie sa apara, descurajand foarte multe persoane. Insa, varietatea de alimente delicioase permise si rapiditatea prepararii acestora face foarte usoara ramanerea la dieta mediteraneana pe termen lung, pana la eliminarea kilogramelor dorite.

Principalul avantaj al dietei este ca toate alimente consumate au un continut scazut de grasimi, colesterol fiind bogate in fibre. Nucile, pestele, si uleiul de masline furnizeaza grasimi sanatoase mononesaturate care, de asemenea, contribuie la gradul de satisfactie si nu ridica nivelul colesterolului in modul in care o fac grasimile saturate.
Cele mai multe dintre alimentele incluse in dieta mediteraneana sunt proaspete si de sezon si foarte putin procesate. Metodele de preparare tind sa fie simple, alimentele sunt rareori prajite in ulei.

Citeste si:  Dietele slabe in calorii nu functioneaza

Pentru ca dieta sa dea randament si in cazul tau, trebuie sa ai in vedere niste etape pe care trebuie sa le respecti cu strictete:

Dieta mediteraneana etape
Prima etapa: eliminarea kilogramelor
– aceasta etapa dureaza intre 10 si 20 de zile, in functie de kilogramele pe care fiecare doreste sa le elimine.
– renuntati complet la produsele zaharoase, fructe, cartofi, orez, supe sau ciorbe, sucuri carbogazoase, prajeli, carne rosie, condimente.
– se consuma doar legume (proaspete sau preparate prin fierbere), verdeturi, cereale integrale, carne de pui sau peste (fiarta sau gratar), oua, diferite salate de cruditati preparate cu ulei de masline, la care se pot adauga nuci sau migdale.

Exemplu de meniu pentru 1 zi:
Micul dejun
– nu are mai mult de 250 de calorii ?i poate include o felie de paine integrala, un ou, lapte degresat sau legume si o cana de cafea.

Pranzul
– nu trebuie sa depaseasca 500 de calorii si se poate manca peste cu legume sau piept de pui cu salata la care se adauga ulei de masline. In nici un caz nu se vor folosi pentru garnitura cartofii sau orezul.

Cina
de asemenea, nu trebuie sa depaseasca 500 de calorii. Se pot manca paste integrale cu sos de rosii, legume fierte cu carne slaba sau branza feta cu salata. Painea este total interzisa la cina!

Dieta mediteraneana Etapa 2: Stabilizare

Aceasta etapa de stabilizare care dureaza 30 de zile (1 luna), este conceputa pentru a preveni efectul yo-yo, adica acea tendita a corpului de a asimila mult mai usor si rapid, luand in greutate chiar mai mult decat inainte.

Prin urmare, pentru a regla metabolismul renunta la consumul de alimente rafinate sau la cele care contin preponderent carbohidrati, la consumul de alimente grase de origine animala, sau retete de mancaruri bogate in grasimi (reducerea totala a grasimilor animale fiind unul dintre cele mai simple moduri de a taia caloriile).

Citeste si:  Sfaturi pentru slabit

Alege alimentele bogate in proteine slabe si fibre (cum ar fi fasolea si legumele) deoarece fac mesele mult mai satisfacatoare.
Se vor consuma foarte multe fructe, indicate fiind in primul rand citricele, precum si alimentele bogate in vitamine si saruri minerale.

Etapa 3 in dieta mediteraneana: Mentinerea si schimbarea stilului de viata cu cel mediteranean

Este important sa ne reamintim ca dieta mediteraneana nu este o dieta de slabit rapid, ci un stil de viata sanatos
In aceasta schimbare de alimentatie si mentinerea greutatii corporale dorite sunt permise toate alimentele ce alcatuiesc piramida alimentara mediteraneana (produse din faina integrala, cartofi, fructe, legume, ulei de masline, lactate, carne de peste, carne de pui, oua, dulciuri, carne rosie, apa, vin rosu).
Pe langa toate acestea, activitatea fizica trebuie sa fie zilnica.

Daca ai pofte de ceva dulce nu trebuie sa te abtii mereu, o data pe saptamana ai frau liber in a gusta ceva dulce preparat in casa, nu de la magazin. Chimicalele afecteaza organismul si favorizeaza formarea celulitei.
Se vor exclude din meniu mancarea tip fast-food, mezelurile procesate, precum si orice gustarele tip saratele, covrigei, pateuri, cornuri cu ciocolata sau alte delicii pline de calorii si chimicale si fara un real aport nutritiv.

Pentru o slabire eficienta aveti in vedere consumul de calorii care se afla in uleiul de masline si produsele lactate din meniul zilnic. La fel si pentru indicele glicemic din corp, consumati paine integrala, cereale integrale si orez integral. Zaharul se inlocuieste cu mierea, pastrand astfel un indice glicemic sanatos.

Citeste si:  Recomandari pentru Dieta Scarsdale

Consumul de vin rosu este exclus de catre cei cu boli hepatice, insa poate fi inlocuit cu succes de un pahar de suc proaspat de struguri, avand acelasi efect antioxidant pentru organism.

Beneficii si precautii pentru dieta mediteraneana:

Dieta mediteraneana: Beneficii
– scade usor, eficient dar sigur greutatea corporala
– scade incidenta bolilor de inima si scade riscul atacurilor cerebrale, datorita alimentatiei bogate in acizi grasi omega 3 si omega 6.
– reduce simptomele bolilor de metabolism (in special diabet de tip 2) chiar daca nu sunt scaderi semnificative de greutate.
– previne si trateaza rinitele alergice si astmul bronsic datorita alimentatiei bogate in oleaginoase, struguri, citrice, mere si rosii.
– imbunatateste activitatea creierului, ajuta memoria.
– incetineste imbatranirea.
– creste frtilitatea la femei.

Precautii ale dietei mediteranene
– nu exista riscuri de sanatate pentru persoanele care adopta acest tip de alimentatie, ca stil de viata. Insa inainte de a incepe un regim alimentar strict ( nu numai regimul de tip mediteranean), este indicat sa fie consultat medicul pentru a exclude orice problema de sanatate.
-persoanele care urmeaza un tip de tratament antidepresiv (inhibitori ai monoaminoxidazei) trebuie sa se consulte cu medicul specialist. Acest tip de medicamente interactioneaza cu tiramina (continuta in vinuri si lactate fermentate) si cresc brusc tensiunea arteriala.
– de asemenea, in cazul unui regim de slabit mediteranean se va acorda atentie activitatii fizice regulate. O viata sedentara este total opusa acestei diete.
– Persoanele care urmeaza acest regim alimentar va trebui sa-si urmareasca marimea portiilor, trebuie sa mancati putin bun.