Ce trebuie sa stiti despre faina de grau si de cate tipuri este

Faina pare a fi doar o pulbere simpla care este materia prima pentru prepararea multor alimente. Cu toate acestea calitatea de faina variaza, fiind mai multe categorii de faina.

Acesta este principalul ingredient pentru painea de casa, dar si alte produse alimentare, fiind un ingredient de baza in multe tari. Faina este o pulbere fina generata din cereale sau alte plante dupa macinare, cum ar fi amidonul sau alte cereale. Frecvent este produsa din grau, dar, de asemenea, poate fi produsa din legume, cum ar fi soia si orez, migdale etc.

Faina se utilizeaza in principal in amestec cu apa, pentru prepararea diferitelor drojdii, care, la randul lor, sunt folosite la fabricarea de diferite tipuri de retete culinare si produse de cofetarie. Componenta fainii contribuie cel mai mult la consistenta aluatului, fiind in principal gluten si proteine.

Calitatile si tipurile de faina se disting prin macinare, sortare si calitatea plantelor din care este facuta. In ceea ce priveste calitatea de faina de grau, aceasta este impartita in faina de grau dur, grau comun si semirigid.

Faina de grau

fainaFaina de grau este bogata in gluten si da elasticitate aluatului de paine. Este de culoare galbuie, in principal din cauza carotenoidelor. Este ideala pentru a face paine de casa, deoarece ofera volum si elasticitate, dar si pentru foile de patiserie, pentru placinte etc.

Citeste si:  Cum iti poti regasi zambetul in 10 minute?

Faina de grau moale

Acest tip de faina are o textura caracteristica, saraca in proteine si gluten si este de culoare alba. Este ideala pentru prajituri, biscuiti si alte deserturi. Cu faina de grau moale, aluatul ramane scazut, fara elasticitate. Prin urmare acest tip de faina este utilizat mai mult in cofetarii.
Faina ,,all-purpose”

Acest tip de faina este facuta din amestec de grau moale cu dur si are un continut mai mic de proteine decat cea din grau dur. Se utilizeaza atat pentru a face paine cat si prajituri. Se pot obtine multe rezultate relativ bune.

Faina de crestere

fainaaAcest tip de faina se adauga la inceput cu sarea, praful de copt si alti agenti de fermentatie. Dezavantajul este ca daca se expune la umezeala se strica foarte repede. Este utilizata in retetele in care amestecul trebuie sa aiba volum pentru a deveni pufoase (de exemplu toate prajiturile si unele cooki-uri, produse de patiserie si unele tipuri de paine rapida).

Grisul

Are un continut ridicat de proteine. Pentru cresterea lipsei de gluten este utilizat in combinatie cu faina de grau si alte produse.

Faina integrala de grau

Faina este produsa prin macinarea graului. Taratele reduc cresterea de gluten si, astfel, painea creste. Paine de casa cu faina integrala este bogata in vitamine, fiind consistenta si sanatoasa.