Patrunjelul este o planta erbacee, bogata in vitamine, folosita des in retete culinare. Radacina acestuia este comestibila, fiind de culoare alba, asemanatoare cu cea a pastarnacului. Pentru o dezvoltare corespunzatoare, patrunjelul trebuie sa fie pozitionat intr-un loc insorit, de preferat cu soluri umede. Daca acesta nu este cules la timp, va forma o tufa bogata si va inflori.
Patrunjelul este des folosit la mancaruri, oferind savoare si gust acestora.
Starile de nervozitate si depresiile pot fi prevenite cu ajutorul consumului de patrunjel. Sucul de patrunjel poate fi folosit ca comprese oculare. Radacinile acestuia servesc la eliminarea nisipului de la rinichi. Patrunjelul este foarte recomandat celor care prezinta guta, eczeme, acuza dureri reumatice, nu au pofta de mancare, prezinta forme de litiaza biliara. Femeile insarcinate au strict interzis consumul de patrunjel deoarece poate diminua secretia lactata. De asemenea este interzisa pe parcursul sarcinii folosirea uleiului de patrunjel deoarece contine misticina, substanta care poate produce convulsii si care poate afecta sistemul nervos central.
Patrunjelul este o planta bogata in fosfor, fier, cupru, care sunt benefice organismului, si vitaminele A si C. Acesta se poate cultiva si acasa, intr-un ghiveci nu foarte mare, fiind simplu de ingrijit. Este nevoie doar de pamant de flori in amestec cu nisip si semintele propriu-zise. Are nevoie de o temperatura constanta, in jur de 22-23 de grade si de lumina zilei, cel mai indicat loc fiind cel de la fereastra bucatariei. Se poate rupe cand este nevoie, deoarece planta creste la loc.