Rezumat:
Diagnosticul varicelei
Varicela este de obicei diagnosticata doar prin simptome vizibile, potrivit directorilor de promovare a sanatatii si educatie. Cu toate acestea, un test de sange poate fi efectuat pentru a fi absolut sigur de diagnostic.
Medicii pot efectua teste pentru mame gravide, nou-nascuti, persoanele care sunt pe cale de a suferi transplantul de organe si de persoanele cu HIV sau SIDA. Testele pot determina daca sunteti imun sau daca ati avut o infectie recenta.
Exista doua tipuri principale de teste: teste de anticorpi si testarea virale. Testarea anticorpilor cauta anticorpi IgM, care este eliberat ca raspuns la o infectie. Testarea anticorpilor poate cauta si anticorpi IgG, care este imunitatea pe termen lung al varicelei. Testarea virala presupune testarea ADN pe un esantion sau folosind un microscop pentru a vizualiza infectia.
Tratarea varicelei
Medicii pot prescrie antihistaminice pentru a trata simptomele de mancarime ale varicelei. Cu toate acestea, daca se incadreaza in una dintre grupele cu risc ridicat mentionate mai sus, medicul poate prescrie o globulina antivirala cum ar fi aciclovir (sub nume de brand Zovirax) sau intravenoasa imunitar, cunoscut sub numele de IGIV, sa ia in termen de 24 de ore de la primele simptome de varicela. Pentru adulti, valacyclovir (cunoscuta sub marca Valtrex) sau famiciclovir (cunoscut sub numele de Famvir) pot fi, de asemenea prescris.
Exista mai multe cai de atac, care pot ajuta un caz tipic de varicela. Bai reci, aplicarea lotiunii de calamina, mai multa odihna, consumul de alimente care nu irita ranile varicelei, care pot fi in gura sau in jurul gurii si a lua acetaminofen (cunoscut sub numele de paracetamol) sau ibuprofen (cunoscut sub numele de Advil sau Motrin), care micsoreaza febra. Este de asemenea important sa nu zgariati bubitele pentru ca raman cicatrice mari dupa vindecare.
Vaccinurile pentru varicela sunt o optiune pentru copii cu varste cuprinse intre 12 si 18 luni, si din nou pentru varste cuprinse intre 4 si 6 ani. Este, de asemenea, incurajata pentru adolescenti si adulti, cadre didactice, studenti, cei din armata, detinutii, femeile adulte care nu au avut inca copii, persoanele care fac calatorii frecvente internationale si personalului de ingrijire medicala care nu au avutvaricela inainte de a primi vaccinul.
Cei care nu ar trebui sa primeasca vaccinul impotriva varicelei includ femeile insarcinate, persoanele care au in prezent o boala grava, oameni care au fost inainte alergice la vaccin, persoanele alergice la gelatina sau neomicina, persoanele cu un sistem imunitar redus si oamenii care au avut o transfuzie de sange in ultimele cinci luni, conform academiei medicilor de familie.