Luare in greutate, tulburari de somn, piele uscata…chiar daca este consumat in doze mici, alcoolul are o multime de efecte nefaste asupra corpului nostru si asupra starii noastre de sanatate. Directoarea centrului medical Parsley Health din San Francisco, ne spune ce se intampla in corpul nostrum in cazul in care nu consumam deloc alcool timp de o luna.
Saptamana 1 – lipsa incepe sa se faca resimtita. Avem obiceul sa consumam un pahar de vin sau de altceva pentru a ne mai relaxa putin dupa o zi grea de munca. Acestea sunt efectele alcoolului care elibereaza dopamina care joaca un rol esential in notiunea de placere. Pentru a compensa cumva aceasta lipsa a alcoolului directoarea centrului ne sfatuieste sa adaugam grasimi bune in alimentatia noastra de zi cu zi precum ulei de nuci de cocos, nuci sau avocado sau alimente care fermenteaza precum kefirul. Chiar daca dorinta de a consuma alcool este mare, putem renunta fara probleme la acest obicei. Adopta noi obiceiuri seara sau inainte de masa cand aveai obceiul sa consumi alcool. Citeste o carte de exemplu. Nu uita ca ai nevoie de 21 de zile pentru a putea afirma ca ai un obicei nou.
Saptamana 2 – somn profund si pierdere in greutate. Din aceasta saptamana, majoritatea incep sa doarma mai bine, sa se odihneasca mai bine. In realitate, alcoolul este un perturbator major al calitatii somnului. Chiar daca alcoolul le permite oamenilor sa adoarma mai repede, scurteaza faza de somn profund, adica stadiul de restaurare si de regenerare.
Dupa patru saptamani, piele luminoasa si ochi stralucitori. Dupa patru saptamani in care o persoana nu a consumat deloc alcool, obiceiul de a consuma un pahar de acool dispare, pana si pofta dispare definitiv. Dupa aceasta perioada, efectele pozitive ale renuntarii la alcool incep sa se faca resimtite, in special asupra pielii si ochilor. Piele luminoasa, ochi stralucitori, persoanele din jurul tau vor remarca cu siguranta aceasta schimbare. Directoarea centrului ne recomanda sa facem si un control dupa aceasta renuntare la alcool pentru a ne asigura de faptul ca alcoolul nu a avut consecinte negative asupra nivelului de colesterol sau asupra glicemiei. Doar medicul poate constata efectele negative ale alcoolului asupra organismului nostru pe termen lung.