Investitia la bursa de valori este foarte atractiva pentru toti cei care doresc sa isi asigure un venit pasiv sau sa isi inmulteasca banii.
Din pacate, de foarte multe ori rezultatele investitiilor nu sunt cele dorite de investitor. Din cauza unei informari precare, din cauza unor platforme neprietenoase sau din cauza nerabdarii, multi oameni ajung sa piarda sume considerabile de bani.
Faptul ca unii pierd nu inseamna ca investitia la bursa nu poate fi profitabila. Pentru cei care citesc foarte mult si cauta mereu oportunitati, bursa poate fi o adevarata mina de aur.
Sfaturi despre bursa pentru incepatori
Cei care se afla la inceput este bine sa caute cat mai multe sfaturi despre bursa si sa le filtreze in functie de personalitatea, bugetul si modul in care doresc ei sa investeasca.
Printre cele mai importante sfaturi din domeniu, conform celor de la Financer, se numara si urmatoarele:
1. Alegerea corecta a platformei de tranzactionare. Investitia la bursa nu se mai face prin brokeri carora li se transmite achizitia pe un biletel sau prin telefon. Astazi, se poate investi pe platforme complexe, din confortul propriei case. Alegerea platformei este un pas esential: aceasta trebuie sa aiba comisioane cat mai mici, sa fie usor de folosit, sa fie stabila si sa permita investitii cat mai variate. Cel mai bine este sa se incerce mai multe platforme, incercand variantele de test ale acestora.
2. Alegerea sumei de investit. Suma investita la bursa nu trebuie sa fie una mare. Regula de baza este simpla: se investeste mereu exact suma pe care investitorul isi permite sa o piarda. Niciodata nu trebuie sa se investeasca bani imprumutati sau bani de care este nevoie urgent pentru alte cheltuieli.
3. Investitia in instrumente financiare simple. Unul dintre sfaturile de investitii la bursa pentru incepatori este acela de a investi in instrumente cat mai simple. Instrumentele financiare complexe pot da castiguri mari, insa pot duce si la pierderi considerabile.
4. Stabilirea unei strategii de investitii. O regula importanta pentru rezultate foarte bune este aceea de stabilire a unei strategii. Strategia se face in functie de gradul de risc adoptat, de buget si de timpul alocat investitiilor. Este extrem de important ca strategia, oricare ar fi ea, sa fie respectata cu strictete, disciplina fiind unul dintre ingredientele succesului in investitiile la bursa.
5. Investitii cat mai variate. Sunt de evitat investitiile intr-un singur instrument financiar. Cu cat exista mai multe tipuri de investitii, cu atat riscurile sunt mai mici.
6. Investitii pe termen lung. Chiar daca sunt oameni care profita de fluctuatiile pe termen scurt, cei mai castigati investitori sunt cei care aleg sa cumpere actiuni pe termen lung. Exista o multime de companii care au sanse foarte mari sa creasca in timp si pot aduce profituri considerabile in 5-10 sau 15 ani;
7. Verificarea informatiilor din mai multe surse. Intotdeauna apar zvonuri privind cele mai profitabile investitii. Nu este recomandata increderea totala in zvonuri. Orice informatie trebuie sa fie verificata din mai multe surse, iar aceste surse este bine sa fie cat mai de incredere.
Cu disciplina, rabdare si informare corecta, investitia la bursa se poate dovedi foarte profitabila pe termen lung. Merita incercata!